Kongo je potrošio sedam puta više od budžeta na Frankofone igre

Kongo je potrošio sedam puta više od budžeta na Frankofone igre

Demokratska Republika Kongo se suočava sa ozbiljnim budžetskim izazovima nakon što je potrošila neverovatnih 324 miliona dolara na organizaciju Međunarodnih frankofonskih igara, što je sedam puta više od prvobitno planiranog iznosa. Igre, koje se tradicionalno održavaju svake četiri godine s ciljem promocije francuskog jezika i kulture, bile su odložene za dve godine kako bi se infrastruktura dovela do međunarodnih standarda.

Ministar finansija Demokratske Republike Kongo, Nikolas Kazadi, izjavio je da je žurba u pripremama za igre i neučinkovitost odgovornih za izvođenje projekta doprinela dramatičnom prekoračenju troškova. Infrastrukturni radovi, izgradnja sportskih stadiona i smeštaj za sportiste suočavali su se s brojnim izazovima, što je rezultiralo ovim značajnim budžetskim deficitom.

Direktor igara, Isidore Kvandža Ngembo, osporio je optužbe ministra, tvrdeći da njegov komitet nije bio odgovoran za celokupan budžet i da nije bio obavešten o troškovima od 324 miliona dolara. Postavlja se pitanje kako su ovi dodatni troškovi plaćeni, kome su dodeljeni i ko je bio odgovoran za njihovu raspodelu.

Ova velika prekomerna potrošnja izazvala je zabrinutost i kritike javnosti, a nevladine organizacije koje se bave borbom protiv korupcije ističu potrebu za istraživanjem ovog slučaja. Žan-Klod Mputu, portparol antikorupcijske organizacije „Kongo nije na prodaju“, istakao je da takva praksa šteti stanovništvu i budućnosti zemlje te da je ovo trend koji se sve više primećuje u različitim institucijama.

Ostaje da se vidi kako će se ova situacija razvijati i kakve će posledice imati na budžet i ugled Demokratske Republike Kongo u međunarodnoj zajednici.