Britanija i Francuska naglašavaju potrebu da Gaza treba da dobije pomoć

Britanija i Francuska naglašavaju potrebu da Gaza treba da dobije pomoć

Britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron izrazili su zabrinutost zbog dobijanja pomoći u Gazi i rizika od širenja rata između Izraela i Hamasa, saopštio je Dauning strit nakon što su lideri razgovarali telefonom u nedelju.

Izraelske snage su proširile svoje kopnene operacije u Gazi, dok su njihovi borbeni avioni pogodili još stotine ciljeva Hamasa u, kako je Izrael nazvao drugom fazom tronedeljnog rata.

Sunak i Makron su posetili Izrael i susedne zemlje od smrtonosnog divljanja Hamasovih naoružanih napadača u Izraelu početkom ovog meseca koji je pokrenuo sukob.

„Lideri su naglasili važnost dobijanja hitne humanitarne pomoći u Gazi. Složili su se da rade zajedno na naporima kako da se hrana, gorivo, voda i lekovi dobiju oni kojima su potrebni, tako i da se izvuku strani državljani“, portparol Sunaka rekao.

„Izrazili su zajedničku zabrinutost zbog rizika od eskalacije u širem regionu, posebno na Zapadnoj obali.

Prema čitanju Makronove kancelarije, lideri su takođe ponovo potvrdili pravo Izraela da se brani u granicama međunarodnog prava i važnost pronalaženja načina za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Obojica lidera rekli su da je dugo zastoj rešenje o dve države, koje predviđa nezavisne države za Izraelce i Palestince, najbolji način za stvaranje mira.