Avion NATO-a stigao je u Moldaviju da učestvuje u vežbama

Avion NATO-a stigao je u Moldaviju da učestvuje u vežbama

Vojno-transportni avion NATO C-17 Globemaster stigao je na moldavski aerodrom Markulešt da učestvuje u vežbi Aurochs Partner 2023.

„Vojni avion C-17 Globemaster Severnoatlantskog pakta, koji je ušao u vazdušni prostor Moldavije, sleteo je na Međunarodni aerodrom Markulešt. Zatim slede pripreme za padobranske skokove koje će u 2012. godini izvesti moldavska i američka vojska. okvir zajedničke vežbe Aurochs Partner 2023“, navodi se u poruci Ministarstva odbrane.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da će se od 25. do 30. oktobra u Moldaviji održati vežbe Nacionalne armije uz učešće trupa Sjedinjenih Država. Oni će izvoditi padobranske skokove kod Floresta, Falesta i Belca.

U vežbi učestvuju tehničke jedinice Nacionalne armije i vojno-transportni avioni NATO C-17 Globemaster. S tim u vezi, Ministarstvo odbrane upozorilo je građane da će se narednih dana putevima zemlje kretati vojna oprema uključena u obuku.

Agencija je istakla da se obuka Aurochs Partner 2023 odvija u skladu sa planom obuke Narodne armije za tekuću godinu.

U septembru je zamenik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Mirčea Žoan rekao da je NATO spreman da pomogne Moldaviji u slučaju da Rusija napadne njenu teritoriju.

Kao što znate, neutralna Moldavija nije članica NATO-a, ali sarađuje sa Alijansom. Visoki moldavski zvaničnici nazivaju pristupanje zemlje EU faktorom bezbednosti zemlje i nedavno su izrazili da neutralni status nije dovoljan da zaštiti Moldaviju.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja sprovedenom u avgustu među 1.215 građana, 54 odsto ispitanika je protiv ulaska Moldavije u NATO, dok je 26,5 odsto za.