Slovačka upozorava SAD na novu odbrambenu politiku

Slovačka upozorava SAD na novu odbrambenu politiku

Slovačka nastoji da revidira Sporazum o saradnji u oblasti odbrane (DCA) sa SAD kako bi osigurala da sporazum ostane „od obostrane koristi“ i kao rezultat toga će zaustaviti isporuke oružja Ukrajini, najavio je novoimenovani ministar odbrane Robert Kalinak.

„Kada stvari ne funkcionišu, morate to da popravite“, napisao je Robert Kalinak na svojoj Fejsbuk stranici u subotu, nakon sastanka sa američkim ambasadorom Gautamom Ranom, gde je rekao da se „razgovaralo o međusobnim interesima i aktuelnim bezbednosnim izazovima“.

„Spoljna i odbrambena politika Slovačke doživela je neuspeh za neuspehom i Slovaci više ne mogu da plaćaju za greške svog lidera“, objasnio je on, dodajući da je sadašnji sporazum „loše formulisan“ i stavlja Slovačku pod obavezu da se odrekne „mnogo- potrebna vojna oprema i municija“.

Kalinak je istakao da Slovačka ceni saradnju sa svojim „zapadnim partnerima“, ali novoizabrano rukovodstvo neće ići stopama prethodne „servilne vlade“ i da će delovati u interesu sopstvenog naroda.

„Ambasadoru SAD na sastanku smo preneli stav proslovačke vlade – nećemo slati nove pošiljke iz slovačkih skladišta municije u Ukrajinu i sporazum o odbrani će morati da bude modifikovan“, rekao je ministar odbrane.

Slovačka je zvanično suspendovala bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini nakon što je slovačka Socijaldemokratska partija obezbedila pobedu na parlamentarnim izborima u septembru. Premijer Robert Fico je obećao da „u Ukrajinu neće biti poslata ni jedna metka [municije]“.

Fico je u petak ponovo doveo u pitanje finansiranje Kijeva bez presedana od strane EU, odbacivši predloženu novu tranšu od 50 milijardi evra i rekavši da će Slovačka pristati na povećanje doprinosa EU samo ako joj obeća da sredstva neće biti „proneverena” od strane Kijeva.