Iran: Izrael je prešao crvene linije

Iran: Izrael je prešao crvene linije

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da njegova zemlja neće poslušati nedavni poziv SAD drugim nacijama da se uzdrže od mešanja u sukob između Izraela i Hamasa, tvrdeći da su „zločini cionističkog režima prešli crvene linije. ”

U objavi na Ks (bivši Tviter) u nedelju, Raisi je upozorio da bi najnovija dešavanja u Gazi i oko nje „mogla naterati sve da preduzmu akciju. On je istakao da Vašington, dok poziva druge države na uzdržanost, nastavlja da „daje široku podršku Izraelu. ”

U intervjuu za Bloomberg TV u petak, iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da će nastavak krvoprolića u Gazi „izmaknuti kontroli situacije u regionu. ”

„Američka strana treba da odluči – da li zaista želi eskalaciju, intenziviranje rata? “, rekao je diplomata. On je dodao da su „novi frontovi“ koji se pojavljuju protiv Izraela „neizbežni“. ”

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, Amir-Abdolahian je izdao slična upozorenja, rekavši da SAD „neće biti pošteđene ovog požara“ ako se izraelski „genocid“ nad palestinskim narodom nastavi. Ministar je naglasio da je „Zapadna Azija naš region“, pri čemu Teheran „nema nikakve rezerve kada je u pitanju bezbednost našeg doma. ”

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će SAD „zauvek stajati” uz Izrael, a Vašington će obezbediti milijarde dolara dodatne odbrambene pomoći svom savezniku. SAD su takođe rasporedile dve grupe nosača aviona i drugu pomorsku imovinu, eskadrilu borbenih aviona F-16, sisteme protivvazdušne odbrane i 900 vojnika na Bliskom istoku, rekavši da ovo pojačano vojno prisustvo treba da služi kao odvraćanje drugim državama koje su u iskušenju. da se pridružim borbi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u petak otkrile da „proširuju kopnene operacije“ u palestinskoj enklavi nakon višednevnih nemilosrdnih vazdušnih i raketnih napada.

Neprijateljstva u regionu izbila su 7. oktobra kada su militanti Hamasa izveli iznenadni upad i podvrgli Izrael jakoj raketnoj vatri. Izrael je odgovorio masivnim vazdušnim napadima, a njegove kopnene snage su nedavno ušle u Gazu u izolovanim napadima.

U sukobu je do sada poginulo više od 1.400 Izraelaca i preko 7.000 Palestinaca, a na hiljade je povređeno.