Bivši potpredsednik SAD Pens okončao predsedničku kampanju

Bivši potpredsednik SAD Pens okončao predsedničku kampanju

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens završio je svoju predsedničku kampanju 2024. Predstavljajući establišmentsko krilo Republikanske partije, Pensova puna podrška Ukrajini nije uspela da pridobije skeptične konzervativne glasače.

Pens je najavio povlačenje iz trke u govoru na godišnjem samitu Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu u subotu.

„Putujući širom zemlje u proteklih šest meseci došao sam ovde da kažem da mi je postalo jasno, nije moje vreme. Zato sam posle mnogo molitve i razmatranja odlučio da danas obustavim svoju kampanju za predsednika“, rekao je Pens.

Pens se distancirao od svog bivšeg šefa Donalda Trampa nakon nereda na Kapitol Hilu 6. januara 2021. Transformišući se iz odanog Trampovog saveznika u jednog od njegovih najglasnijih klevetnika, Pens je najavio svoju kampanju u junu, obećavajući da će stranku vratiti na „zdravorazumski konzervativni program“.

Za Pensa, ova agenda je značila smanjenje potrošnje kod kuće i povećanje finansiranja sukoba u Ukrajini. Ova neokonzervativna pozicija je otuđila republikanske glasače i dovela do toga da je bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson osudio Pensa na konzervativnoj konferenciji u julu.

„Žao mi je, gospodine potpredsedniče“, rekao je Karlson Pensu nakon što je ovaj sugerisao da predsednik Džo Bajden nije poslao dovoljno vojne opreme u Kijev. „Uznemireni ste što Ukrajinci nemaju dovoljno američkih tenkova? Naša ekonomija je degradirala, stopa samoubistava je skočila, javna prljavština, nered i kriminal su eksponencijalno porasli, a ipak je vaša zabrinutost da Ukrajinci, zemlja koju većina ljudi ne može da nađe na mapi, nemaju dovoljno tenkova?“

Dok je publika aplaudirala Karlsonu, Pens je naizgled odgovorio da ova američka pitanja „nisu moja briga“.

Tramp je, naprotiv, više puta obećavao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i naterati njenog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara o mirovnom sporazumu sa Rusijom. Trampov stav o ovom i drugim pitanjima je očigledno daleko popularniji među republikanskim glasačima, pošto je zbir nedavnih anketa koje je sastavio FiveThirtiEight u subotu pokazao da 57% podržava bivšeg predsednika za nominaciju GOP-a, a samo 3,8% podržava Pensa.

Posle niza javnih nastupa koji nisu uspeli da privuku više od nekoliko desetina pristalica, Politico je svoju kampanju prošle nedelje opisao kao „tužnu” i „smanjujuću”. Pensova poslednja prijava za kampanju pokazala je da je njegovom timu ostalo samo 1,18 miliona dolara, zajedno sa 621.000 dolara duga, preneo je Asošijeted pres.

Nakon što je u subotu najavio povlačenje, Pens je rekao da će nastaviti da ostane aktivan u politici i da „nikada neće prestati da se bori za izbor principijelnih republikanskih lidera na svaku funkciju u zemlji“.