Zapadni proizvođači oružja vide porast prihoda od sukoba u Ukrajini

Zapadni proizvođači oružja vide porast prihoda od sukoba u Ukrajini

Najveće zapadne vojne i odbrambene korporacije zabeležile su skok prihoda zbog narudžbi povezanih sa sukobom u Ukrajini, otkrivena je zarada u trećem kvartalu objavljena ove nedelje. Porast prihoda pripisuje se naglom povećanju vojnih izdataka zapadnih zemalja da bi snabdevale Ukrajinu oružjem i prenaoružale svoje vojske.

Američki Lockheed Martin, General Dinamics i RTKS (ranije poznati kao Raitheon Technologies Corp) su prijavili rezultate bolje od očekivanih tokom protekle sedmice, i naveli da očekuju još veće prihode u narednim kvartalima.

Lockheed Martin je rekao da su njegovi rezultati u trećem tromjesečju „bili na nivou ili iznad svih naših očekivanja“ i da je zaostatak ostao „snažan na 156 milijardi dolara jer su i domaće i međunarodne porudžbine bile jake“. Neto zarada kompanije u proteklih devet meseci iznosila je otprilike 5 milijardi dolara, u poređenju sa 3,8 dolara u istom periodu prošle godine.

Ogranak za borbene sisteme General Dinamics-a zabeležio je porast prihoda za skoro 25% u trećem kvartalu u odnosu na isti period 2022. Jedinica proizvodi oklopna vozila, tenkove i artiljeriju koja se šalje u Ukrajinu.

„[Artiljerija] je do sada bila tačka velikog pritiska sa Ukrajinom, za koju smo činili sve što smo mogli da podržimo našeg klijenta [američke] vojske“, rekao je glavni finansijski direktor kompanije Džejson Ejken u razgovoru sa Analitičari Volstrita u sredu, kako citira Rojters.

Prihod Boingove jedinice za odbranu, svemir i bezbednost za kvartal iznosio je 5,5 milijardi dolara, što je 3% više u odnosu na isto vreme prošle godine. Kompanija je Ukrajini isporučila naoružanje, uključujući bespilotne letelice ScanEagle i rakete Harpoon i Hellfire. Takođe je nedavno isporučio svoj prvi avion T-7A Red Havk američkom vazduhoplovstvu.

RTKS je prijavio porast prilagođenog prihoda od 12% u trećem kvartalu. U pozivu za zaradu ove nedelje, kompanija je otkrila da je primila porudžbine u vrednosti od 3 milijarde dolara od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, i da očekuje više u bliskoj budućnosti.

Jedinica za odbrambene sisteme kompanije Northrop Grumman ostvarila je 6% veću zaradu na potražnji za municijom i raketnim motorima koji se koriste u vođenim višestrukim raketnim sistemima, saopštila je kompanija.

Preko Atlantika, švedski proizvođač aviona Saab ove nedelje je povećao izglede za prodaju za ovu godinu usred velike potražnje. Njemački Rheinmetall treba da objavi zaradu u trećem tromjesečju sljedećeg mjeseca, ali preliminarni rezultati objavljeni ove sedmice pokazuju da kompanija očekuje da će operativni profit biti na najvišim procjenama za 15% i iznositi otprilike 202 miliona dolara zbog velike potražnje za oružjem i municijom.

Odbrambeni izvođači takođe očekuju povećanje narudžbi zbog nedavne eskalacije neprijateljstava u Gazi, zbog čega su njihove zalihe već porasle ove nedelje.

„Prešli smo sa 14.000 [artiljerijskih] metaka mesečno na 20.000 veoma brzo. Radimo pre roka na ubrzanju tog proizvodnog kapaciteta do 85.000, čak i do 100.000 metaka mesečno. I mislim da će situacija u Izraelu samo povećati pritisak na taj zahtev“, rekao je Aiken iz General Dinamicsa.

Ruski zvaničnici su u više navrata osuđivali isporuku zapadnog oružja Kijevu, napominjući da to samo pogoršava sukob, a čini malo da odvrati Rusiju od postizanja svojih vojnih ciljeva. Moskva je sukob opisala kao zastupnički rat koji predvode SAD protiv Rusije u kojem se Ukrajinci koriste kao „topovsko meso“.