Vučić: Kurti je juče izveo kratkoročni trik, neki iz okruženja tražili sankcije za Srbiju

Vučić: Kurti je juče izveo kratkoročni trik, neki iz okruženja tražili sankcije za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Aljbin Kurti u Briselu izveo dobar, ali kratkoročan trik, jer je prvi imao sastanak sa evropskim zvaničnicima i ponudio da se potpišu sva tri dokumenta, jer je znao da naša strana neće da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i članstvo u UN.

„Pokušavao je to i ranije, a juče je to bilo sasvim izvesno, ali mislim da to ne može ponovo da prođe. Kurti je imao prvi sastanak sa predstavnicima velikih sila evropskih, Francuske, Nemačke, Italije, i zatim šefom Evropskog saveta i Boreljom i Lajčakom. I on je njima izneo ideju – ajde da potpišemo sva tri dokumenta“, rekao je Vučić.

Reč je o drugom briselskom i ohridskom sporazumu i poslednjem predlogu koji je stigao u Beograd 21. oktobra o ZSO, dodao je Vučić.

Dodao je da je Kurti znao da on, Vučić, neće da idem ispod granica Ustava Republike Srbije i da neće prihvatiti nezavisnost tzv. Kosova.

„Reč je o članstvu Kosova u UN i sistemu organizacija, institucija i agencija, Unesko i sve drugo, kao i o teritorijalnom integritetu tzv. Kosova. Kurti je to ponudio. Jasno je danas, čini mi se svima, posle svega što se juče događalo, ali je to bio jedan trik da bi kupio vreme i da bi dobio još nekoliko dana“, rekao je Vučić.

Najavio je ovih dana očekuje visoku posetu iz EU, koja će boraviti i u regionu.

„Verujem da ćemo nastaviti razgovore. Nama je EU ključni partner, mi držimo i čuvamo odnose sa drugim partnerima, ali naravno da je EU naš najznačajniji partner i zato verujem da ćemo nastaviti saradnju, uprkos tome što su se mnogi ponadali ne samo iz našeg okruženja, već i neki iz naše zemlje, što je sramota, da će Srbija biti kažnjena i radili na tome da bude kažnjena. Plašim da će opet ostati kratkih rukava“, poručio je Vučić.

Dodao je da je budućnost u saradnji i dobrim odnosima, a ne u sankcijama.

Vučić je rekao da su neke zemlje iz okruženja Srbije danas tražile da se uvedu sankcije našoj zemlji zbog događaja u Banjskoj, ali da od toga nema ništa i da to nije prošlo na Evropskom savetu.

Dodao je da, uprkos tome što je juče bio izuzetno težak dan, građani Srbije mogu mirno da spavaju.

„Nastavićemo da čuvamo stabilnost, nastavićemo da pomažemo našem narodu na KiM koji živi u užasnim okolnostima, bukvalno pod terorom režima Aljbina Kurtija. Mislim da naša politička pozicija, ukoliko se budemo ponašali dosledno, odgovorno i u skladu sa preuzetim obavezama, uvek čuvajući naše nacionalne i državne interese, mislim da će pozicija Srbije u narednom periodu, posle užasnih meseci dana za nas, nastaviti da se jača“, poručio je Vučić.

Dodao je da svi u Evropi znaju njegov stav i da ga je više puta rekao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u razgovorima.