Istraživači otkrivaju skriveni senzorni mehanizam folikula dlake

Istraživači otkrivaju skriveni senzorni mehanizam folikula dlake

Carski istraživači su otkrili skriveni mehanizam unutar folikula dlake koji nam omogućava da osetimo dodir. Nalazi su objavljeni u časopisu Naučni napredak.

Ranije se smatralo da dodir detektuju samo nervni završeci prisutni unutar kože i okolnih folikula dlake. Ovo novo istraživanje Imperial College London otkrilo je da su ćelije unutar folikula dlake – strukture koje okružuju vlakno dlake – takođe u stanju da otkriju osećaj u ćelijskim kulturama.

Istraživači su takođe otkrili da ove ćelije folikula dlake oslobađaju neurotransmitere histamin i serotonin kao odgovor na dodir – nalazi koji bi nam u budućnosti mogli pomoći da razumemo ulogu histamina u inflamatornim bolestima kože kao što je ekcem.

Vodeći autor rada dr Kler Higins, iz Imperijalovog odeljenja za bioinženjering, rekla je: „Ovo je iznenađujuće otkriće jer još uvek ne znamo zašto ćelije folikula dlake imaju ovu ulogu u procesuiranju lakog dodira. Pošto folikul sadrži mnogo senzornih nerava završetaka, sada želimo da utvrdimo da li folikul dlake aktivira određene tipove senzornih nerava za nepoznat, ali jedinstven mehanizam.“

Dodir osećamo pomoću nekoliko mehanizama: čulni nervni završeci u koži otkrivaju dodir i šalju signale u mozak; bogato inervirani folikuli dlake otkrivaju kretanje vlakana kose; i senzorni nervi poznati kao C-LTMR, koji se nalaze samo u dlakavoj koži, obrađuju emocionalne ili ‘dobar’ dodir.

Sada su istraživači možda otkrili novi proces u folikulima kose. Da bi sproveli studiju, istraživači su analizirali podatke o sekvenciranju RNK jedne ćelije ljudske kože i folikula dlake i otkrili da ćelije folikula dlake sadrže veći procenat receptora osetljivih na dodir od ekvivalentnih ćelija u koži.

Oni su uspostavili ko-kulture ćelija folikula dlake i senzornih nerava, a zatim su mehanički stimulisali ćelije folikula dlake, otkrivši da je to dovelo do aktivacije susednih senzornih nerava.

Zatim su odlučili da istraže kako ćelije folikula dlake signaliziraju senzornim nervima. Oni su prilagodili tehniku poznatu kao ciklična voltametrija brzog skeniranja za analizu ćelija u kulturi i otkrili da ćelije folikula dlake oslobađaju neurotransmitere serotonin i histamin kao odgovor na dodir.

Kada su blokirali receptor za ove neurotransmitere na senzornim neuronima, neuroni više nisu reagovali na stimulaciju ćelija folikula dlake. Slično tome, kada su blokirali proizvodnju sinaptičkih vezikula ćelijama folikula dlake, više nisu bili u stanju da signaliziraju senzornim nervima.

Stoga su zaključili da se kao odgovor na dodir oslobađaju ćelije folikula dlake koje aktiviraju obližnje senzorne neurone.

Istraživači su takođe sproveli iste eksperimente sa ćelijama kože umesto folikula dlake. Ćelije su reagovale na lagani dodir oslobađanjem histamina, ali nisu oslobađale serotonin.

Dr Higins je rekao: „Ovo je interesantno jer histamin u koži doprinosi upalnim stanjima kože kao što je ekcem, a oduvek se pretpostavljalo da imune ćelije oslobađaju sav histamin. Naš rad otkriva novu ulogu ćelija kože u oslobađanju histamin, sa potencijalnom primenom za istraživanje ekcema.“

Istraživači napominju da je istraživanje sprovedeno u ćelijskim kulturama i da će morati da bude replicirano u živim organizmima da bi se potvrdili nalazi. Istraživači takođe žele da utvrde da li folikul dlake aktivira određene tipove senzornih nerava. Pošto su C-LTMR prisutni samo u dlakavoj koži, oni su zainteresovani da vide da li folikul dlake ima jedinstven mehanizam da signalizira ovim nervima koje tek treba da otkrijemo.