Panamski ministar podržava ugovor o rudniku bakra uprkos protestima

Panamski ministar podržava ugovor o rudniku bakra uprkos protestima

Panamski ministar ekonomije i finansija je u petak ponovio podršku ugovoru koji omogućava lokalnoj jedinici kanadskog First Quantum-a da upravlja velikim rudnikom bakra uprkos rastućim protestima koji zahtevaju njegovo otkazivanje.

„Panama je rudarska zemlja“, rekao je Hektor Aleksander Rojtersu, dodajući da bi bez rudnika njen ekonomski rast u 2023. bio 1 odsto, a ne 6 odsto koliko vlada procenjuje.

Prošle nedelje, zakonodavci su dali konačno odobrenje za proširenu koncesiju koja pokriva rudnik Kobre Panama, koji čini skoro 5% ekonomske aktivnosti Paname.

Aleksandrovi komentari su prvi komentari visokog člana vlade od govora u utorak predsednika Laurentina Kortiza koji podržava ugovor, koji garantuje vladi minimalni godišnji prihod od 375 miliona dolara.

Od tada, demonstranti zabrinuti zbog uticaja rudnika na životnu sredinu nastavili su da marširaju hiljadama zahtevajući njegovo povlačenje, što je izliv javnog revolta koji se retko viđa u centralnoameričkoj zemlji od oko 4 miliona ljudi.

Vrhovni sud Paname složio se u petak da razmotri drugu tužbu kojom se osporava ugovor, pored one prihvaćene u četvrtak.

Protesti, zajedno sa povezanim blokadama puteva u različitim delovima zemlje, doveli su do toga da obrazovne vlasti obustave nastavu u školama u Panami od prošlog ponedeljka.

Edison Bros, poslanik koji je glasao protiv ugovora i koji je učestvovao u protestima, rekao je za Rojters da će na predstojećim izborima 2024. biti „kazneno“ glasanje, pošto sve veći broj ljudi koji demonstriraju ugovor pokazuje gnev zbog toga kako stvari stoje.

Broce je rekao da će predstaviti zakonsku inicijativu Kongresu u cilju poništavanja ugovora i pozvao vlasti da obrate pažnju na demonstrante.