Eksplozije drona pogodile su dva grada na Crvenom moru u Egiptu

Eksplozije drona pogodile su dva grada na Crvenom moru u Egiptu

Dronovi su u petak izazvali eksplozije koje su potresle dva egipatska grada na Crvenom moru, saopštila je egipatska vojska, dok je Izrael rekao da ih je jemenski pokret Huti koji podržava Iran poslao da napadnu Izrael, piše Rojters.

U eksplozijama je povređeno šest ljudi i ilustruje rizik od regionalnog prelivanja sukoba između Izraela i Gaze. Nije bilo preuzimanja odgovornosti.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su Huti, koje podržava Iran, lansirali bespilotne letelice i rakete „sa namerom da nanesu štetu Izraelu“.

Portparol egipatske vojske pukovnik Garib Abdel-Hafez rekao je da su dve bespilotne letelice ispaljene iz južnog Crvenog mora usmerene ka severu. Jemen je na južnom kraju mora, a Izrael na severu.

Jedan dron se srušio na zgradu pored bolnice u egipatskom gradu Taba na granici sa Izraelom, povređeno šestoro u ranim jutarnjim satima u petak, saopštila je egipatska vojska.

Drugi dron oboren je izvan egipatskog vazdušnog prostora u petak ujutro, a krhotine su pale u pustinjsko područje grada Nuveibe, oko 70 kilometara (43 milje) od izraelske granice, saopštio je Egipat.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da su borbeni helikopteri srušeni kada je „uočena vazdušna pretnja u regionu Crvenog mora“.

„Po našem razumevanju, napad koji se dogodio u Egiptu potiče od ove pretnje“, dodao je on na televizijskom brifingu pre nego što je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pripisalo dronove Hutima.

Svedoci u Tabi i Nuveibi, popularnim turističkim destinacijama na egipatskom Sinajskom poluostrvu, rekli su da su čuli eksplozije i videli dim, kao i egipatske ratne avione kako lete iznad njih.

Vazduhoplovstvo i PVO snage intenziviraju napore da obezbede egipatski vazdušni prostor na svim strateškim pravcima“, saopštila je egipatska vojska.

Izraelski portparol je rekao: „Izrael će raditi sa Egiptom i Sjedinjenim Državama i ojačati regionalnu odbranu od pretnji iz regiona Crvenog mora.

SAD su prošle nedelje saopštile da je ratni brod mornarice u Crvenom moru presreo projektile koje su ispalili Huti, potencijalno prema Izraelu.

Graniči se i sa Gazom i sa Izraelom, Egipat je izložen sukobu koji je eksplodirao nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i naknadnog bombardovanja pojasa Gaze.

Kairo se istaknuto zalaže za tokove pomoći u Gazu, oslobađanje Hamasovih talaca i prekid vatre.

Hamas je u sredu saopštio da je gađao izraelski grad Eilat, preko granice od Tabe, projektilom u, kako se čini, palestinskom napadu islamističke grupe najdužeg dometa od 7. oktobra.