TikTok često širi dezinformacije o autizmu

TikTok često širi dezinformacije o autizmu

Vest: Nova studija ukazuje da TikTok, popularna platforma za kratke videozapise, često širi dezinformacije i preterane generalizacije kada su u pitanju informacije o autizmu. Istraživanje je pregledalo 133 TikTok videozapisa označenih #Autism i utvrdilo da većina ovih videozapisa pruža nepouzdane ili preopširne informacije o autizmu. Videozapisi su ocenjeni kao „tačni“, „netačni“ ili „preterano generalizovani“ u skladu sa aktuelnim naučnim dokazima o autizmu.

Samo 27% videozapisa ocenjeno je kao tačno, dok je 41% ocenjeno kao netačno i 32% kao previše generalizovano. Izveštaj takođe primećuje da TikTok ima porast nivoa autoriteta između tačnih i netačnih informacija.

TikTok nedavno uveo upozorenje u pretrazi #autizam kako bi korisnicima naglasio da platforma nije zamena za medicinski savet. Ovaj izveštaj ukazuje na potrebu za većim oprezom pri uzimanju saveta ili informacija o autizmu sa društvenih medija, te da je važno da se pravilno informišemo o ovoj temi. Zagovornici autizma pozivaju na konstantno unakrsno referenciranje informacija s verodostojnih izvora kao što su profesionalci i veb lokacije specijalizovane za autizam kako bi se izbegle dezinformacije.

Ova studija upozorava na rizik u uzimanju TikTok videozapisa kao tačnih izvora informacija o autizmu, jer mnogi videozapisi nude neovlašćene ili nepotvrđene metode lečenja i tretmana za autizam, što može biti opasno. Pored toga, preterano generalizovanje autizma nije tačno, jer se radi o spektru poremećaja sa različitim stepenima ozbiljnosti.

U zaključku, uprkos značajnom prisustvu informacija o autizmu na TikToku, korisnici moraju biti kritični u vezi sa savetima i informacijama koje pronađu na ovoj platformi i trebali bi se oslanjati na pouzdane izvore kako bi se obavestili o ovoj temi.