Studija sugeriše in utero izloženost kortikosteroidima nije štetna za neurorazvoj potomaka

Studija sugeriše in utero izloženost kortikosteroidima nije štetna za neurorazvoj potomaka

Čini se da in utero izloženost kortikosteroidima i β2-adrenergičkim agonistima nije povezana sa većinom neurorazvojnih ishoda potomaka, prema studiji objavljenoj na internetu 24. oktobra u JAMA Network Open.

Abir Nagata, doktor nauka, sa Univerziteta u Osaki u Japanu, i njegove kolege ispitali su vezu između vremena in utero izloženosti kortikosteroidima i beta (β)2-adrenergičnim agonistima i prekretnica u neurorazvoju potomaka tokom prve tri godine života koristeći podatke iz tekuće Japanske studije životne sredine i dece.

Analizirano je ukupno 91.460 parova majka-potomak. Sve u svemu, 0,4, 1,0 i 0,6% potomaka je bilo izloženo kortikosteroidima u ranoj, srednjoj i kasnoj, odnosno u obe faze trudnoće, a 0,2, 0,4 i 0,2% je bilo izloženo β2-adrenergičkim agonistima.

Istraživači nisu primetili povezanost sa izloženošću kortikosteroidima tokom rane, srednje do kasne i obe faze trudnoće sa bilo kojom od pet neurorazvojnih prekretnica. Štaviše, nije primećena povezanost za izloženost β2-adrenergičnim agonistima tokom rane trudnoće sa bilo kojim od prekretnica. Izloženost β2-adrenergičkom agonistu tokom trudnoće od sredine do kasne bila je povezana sa odloženim ličnim-društvenim veštinama (prilagođeni odnos šansi, 1,48).

„Uprkos ograničenjima studije i njenoj maloj snazi, ovi nalazi sugerišu da se kortikosteroidi i β2-adrenergički agonisti mogu smatrati bezbednim za upotrebu od strane trudnica sa astmom i bezbednim za neurorazvoj njihovog potomstva“, pišu autori. „Pored toga, nalazi mogu dati informacije o izboru u vezi sa lečenjem astme kod majke tokom trudnoće.“