Ključni mišićni protein može otkriti misteriju hronične virusne bolesti koju prenose komarci

Ključni mišićni protein može otkriti misteriju hronične virusne bolesti koju prenose komarci

Osnovna evoluciona dinamika mogla bi da igra ključnu ulogu u replikaciji i napretku virusa chikungunia, virusne bolesti koju prenose komarci. Novo istraživanje dr. student Vern Hann Ng, dr Ksiang Liu i profesor Suresh Mahalingam sa Zdravstvenog instituta Menzies Univerziteta Griffith u Kvinslendu, pokazuju mehanizam pomoću kojeg virus chikungunia koristi protein domaćina.

Rad „FHL1 promoviše infekciju i patogenezu virusa chikungunia i o’niong-niong sa implikacijama za dizajn vakcine protiv alfavirusa“, ​​objavljen je u časopisu Prirodna komunikacija.

Vern Han Ng je rekao da infekcija virusom čikungunja izaziva kliničke simptome kao što su bol u zglobovima i mišićima, kao i oticanje zglobova. „Stopa smrtnosti je niska, međutim, virus može da izazove akutnu i hroničnu iscrpljujuću mišićno-skeletnu bolest, zbog čega je važno razumeti mehaniku virusa“, ​​rekao je on.

„Naše istraživanje je pokazalo da je protein domaćin, četiri i po LIM protein (FHL1), ključni protein u fiziologiji mišića, važan za replikaciju virusa, što dovodi do bolesti.

„Od četiri testirana blisko povezana alfavirusa, FHL1 reguliše replikaciju i bolest samo kod virusa chikungunia i o’niong-niong. Ovo nije slučaj sa virusima Ross River i Maiaro, što potencijalno ukazuje na osnovnu evolucionu dinamiku.“

Dr Liu je rekao da je tim otkrio da se nestrukturni protein (nsP3) virusa chikungunia i o’niong ‘niong vezuje za FHL1.

„Nasuprot tome, takvo vezivanje se ne dešava sa virusima Ross River i Maiaro“, rekao je on. „Ovo je klasičan primer kako virus koristi proteine domaćina za svoj opstanak.

„Možda smo identifikovali centralni mehanizam koji leži u osnovi hronične bolesti čikungunije i ciljanje na FHL1 bi moglo biti obećavajuća strategija za ublažavanje ozbiljnosti hronične bolesti.“

Većina slučajeva čikungunje se pretežno nalazi u regionu Pacifika, Afrike, Azije i Amerike, ali je poslednjih godina prijavljen lokalni prenos u Evropi.

Profesor Mahalingam je rekao da virus čikungunja ima sve veću globalnu distribuciju i predstavlja jasnu opasnost od velikih epidemija u budućnosti.

„Sa klimatskim promenama, očekuje se da će epidemije postati veće i češće zbog povećane distribucije populacija komaraca“, rekao je on. „Najsavremenija otkrića kao što je ovo pomoći će da se razotkriju mehanizmi bolesti koji će informisati nove mogućnosti prevođenja.“