Rasprava UN o rezoluciji zbog eskalacije nasilja u Gazi

Rasprava UN o rezoluciji zbog eskalacije nasilja u Gazi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će razmatrati neobavezujuću rezoluciju koja se odnosi na eskalaciju nasilja između Izraela i Palestine.

Nacrt rezolucije, kojeg je predložio Jordan u ime 22 arapske zemlje, poziva na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje kako bi se okončala neprijateljstva. Ova inicijativa dolazi nakon što Savet bezbednosti UN nije uspeo da usvoji rezoluciju o sukobu između Izraela i Hamasa. Nacrt rezolucije je usmeren na humanitarnu situaciju u Gazi, koja je užasna i nastavlja da se pogoršava zbog izraelskih vazdušnih napada.

Nacrt traži trenutno snabdevanje vodom, hranom, medicinskim potrepštinama, gorivom i strujom, kao i nesmetan pristup humanitarnim agencijama koje pomažu Palestincima. Dok se u dokumentu osuđuju svi činovi nasilja nad izraelskim i palestinskim civilima, uključujući terorizam i neselektivne napade, Hamas nije eksplicitno spomenut.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan je kritikovao izostavljanje Hamas-a i izjavio da rezolucija „pripada smetlištu istorije.“

Kanada je predložila amandman koji osuđuje terorističke napade Hamasa i traži hitno i bezuslovno oslobađanje zarobljenika. Evropska unija je podeljena oko jordanske rezolucije, ali podržava kanadski amandman. Postupak glasanja prvo će se odnositi na kanadski amandman, a zatim na rezoluciju.