Aberkrombi i bivši izvršni direktor tužili su se zbog optužbi za trgovinu ljudima

Aberkrombi i bivši izvršni direktor tužili su se zbog optužbi za trgovinu ljudima

Grupa nekada ambicioznih modela Abercrombie & Fitch u petak je tužila brend i bivšeg glavnog izvršnog direktora Majkla Džefrisa, navodeći da je kompanija imala koristi od operacije trgovine ljudima u vezi sa seksom koju je vodio Džefris.

Bivši model Dejvid Bredberi u predloženoj grupnoj tužbi podnetoj na saveznom sudu na Menhetnu tvrdi da je Džefris, koji je bio izvršni direktor od 1992. do 2014. godine, primoravao manekenke da se drogiraju i upuštaju u seksualne odnose sa njim i drugima za priliku da budu predstavljeni u Aberkrombijevim provokativnim katalozima.

Prema tužbi, Džefris je koristio svoju poziciju generalnog direktora Aberkrombija da regrutuje muškarce i poziva ih na kastinge u svojim domovima u Njujorku, Hemptonsu i drugim lokacijama. Bredberi i drugi muškarci kažu da su bili primorani da se drogiraju i učestvuju u seksualnim činovima sa Džefrisom, njegovim poslovnim partnerom Metjuom Smitom i drugima povezanim sa Aberkrombijem.

U tužbi se kao optuženi navode Aberkrombi, Džefris, Smit i Džefrisova kompanija iz Ohaja iz Ohaja. Portparol kompanije Abercrombie rekao je da kompanija ne komentariše nerešene parnice. Porodična kancelarija Džefrisa, Smita i Džefrisa nije mogla biti odmah dostupna za komentar.

Prema tužbi, službenici kompanije Abercrombie znali su za ponašanje i kompanija je isplatila namirenje ljudima koji su optužili Džefrija za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje. U tužbi se navodi da je Aberkrombi omogućio „zaveru o trgovini seksom“ dok je Džefris nastavio da ubira ogroman profit.

Džefrisu se često pripisuje da je predvodio transformaciju kompanije u uspešnu trgovinu tinejdžerima poznatom po prodavnicama punim kolonjske vode i oglasima sa polugolim modelima.

Dao je ostavku 2014. godine usred kritika da nije uspeo da održi korak sa ukusima tinejdžera kupaca i dobio je isplatu od više od 25 miliona dolara.

Otkako je on odstupio, kompanija se udaljila od svog sugestivnog oglašavanja i rebrendirala se u sveobuhvatnijeg prodavca sa proširenim veličinama i odećom namenjenom mladim odraslim kupcima.

Bi-Bi-Si je ranije ovog meseca prvi put izvestio o navodima Bredberija i drugih da je Džefris zlostavljao modele.

Aberkrombi je rekao za Bi-Bi-Si da je kompanija „zaprepašćena i zgrožena“ optužbama i da ne toleriše zlostavljanje ili uznemiravanje. Prema izveštaju, neidentifikovani advokat Džefrisa rekao je da bivši izvršni direktor neće komentarisati svoj lični život.

Bredberi je između ostalog optužio Aberkrombija i Džefrisa za kršenje saveznog zakona koji zabranjuje seksualnu trgovinu. Modelima je rečeno da je bavljenje seksualnim činovima tipičan deo Abercrombie procesa i da su plaćene hiljade dolara nakon što su izvršile seksualne radnje protiv svoje volje, navodi se u tužbi. Putovali su u Njujork, London, Maroko i Francusku da bi se sastali sa Džefrisom.

Bredberi traži neodređenu odštetu u ime klase od više od 100 muškaraca koji su navodno bili zlostavljani.