Rusija će krivično goniti odbeglog bankara zbog krađe od milijardu dolara

Rusija će krivično goniti odbeglog bankara zbog krađe od milijardu dolara

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak protiv Sergeja Pugačova, koji bivšeg bankarskog tajkuna tereti za proneveru velikih razmera i zloupotrebu službenog položaja zbog propasti banke na čijem je čelu bio 2010.

Prvi zamenik generalnog tužioca Anatolij Razinkin podigao je u petak optužnicu, prema pisanju lista Komersant, optužujući Pugačova za kršenje članova 160 i 201 ruskog krivičnog zakona.

Suđenje će biti održano u odsustvu, pošto je Pugačov pobegao iz Rusije 2011. godine i potražio utočište u Francuskoj. Moskva nije mogla da obezbedi njegovo izručenje.

Prema optužnici, Pugačov je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je urotila da ukrade 30 milijardi rubalja bankrotom Međunarodne industrijske banke (Mežprombank, MPB), dok je još 64 milijarde nestalo. Ukupan gubitak je tada procenjen na 1,03 milijarde dolara.

Pugačov (59) je bio senator koji je zaradio bogatstvo u bankarstvu, dospevši na Forbsovu listu milijardera 2008. Tada je udarila finansijska kriza i MPB se našao u nemogućnosti da obračuna sve neobezbeđene kredite koje je uzeo od Banke. Rusije. Propao je krajem 2010. godine, izbrisavši milijarde depozita investitora.

Vlasti u Moskvi dugo su sumnjale da je bankrot bio namerno osmišljen način da se pobegne sa ukradenim sredstvima. Prve krivične istrage protiv MPB-a otvorene su u januaru 2011, a sam Pugačov je prvi put ispitan za proneveru krajem 2013. godine.

Trojica njegovih poslovnih saradnika su od tada pod istragom i osuđeni za zločine u vezi sa MPB i njegovom matičnom kompanijom United Industries (poznata po ruskom akronimu OPK). Dmitriju Amuncu i Aleksandru Didenku suđeno je za prisvajanje sredstava Centralne banke u vrednosti od 28 milijardi rubalja. Didenko se pretvorio u državnog svedoka i dobio uslovnu kaznu od tri godine, dok je Amunets osuđen na sedam godina zatvora.

Druga izvršna direktorka MPB, Marina Illarionova, osuđena je na četiri godine zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je izvršila Pugačovljeva uputstva o likvidaciji banke.

Nazvan „Putinov bankar“ od strane nekih zapadnih medija zbog navodnih veza sa ruskim predsednikom, Pugačov je pobegao u inostranstvo i dobio francusko državljanstvo. On je u više navrata tužio Rusiju evropskim i međunarodnim sudovima, tvrdeći da je njemu ruska država nanela nepravdu, ali je svaki put gubio.