Zaharova zapretila šefu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije „krivičnom odgovornošću“

Zaharova zapretila šefu Ministarstva spoljnih poslova Litvanije „krivičnom odgovornošću“

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da bi Moskva mogla da privede ministra spoljnih poslova Letonije Gabrijelusa Landsbergisa krivičnoj odgovornosti.

Predstavnik ruske diplomatije rekao je da je Landsbergis na nedavnom sastanku sa ruskim biznismenom Mihailom Hodorkovskim sebi dozvolio „direktan, neskriven poziv na nasilnu promenu vlasti u Rusiji“.

Tada je, prema poruci na sajtu litvanskog Ministarstva spoljnih poslova, zvaničnik pozvao na aktivno suprotstavljanje Vladimiru Putinu „u samoj Rusiji, koja bi ne samo želela, već i tražila promene u ruskom političkom sistemu”.

Landsbergis je napomenuo i da Rusija, kojom vlada režim Kremlja, ostaje pretnja za ceo svet, ali nije rekao ništa u vezi sa „nasilnim svrgavanjem“ vlasti u Ruskoj Federaciji.

„Landsbergis nije prvi put da dozvoljava sebi da iznosi takve ekstremističke ideje i zbog toga je već uvršten na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju. Prema ruskom zakonodavstvu i međunarodnoj praksi, preti mu krivična odgovornost za takve izjave, ako ne zna“, – smatra Zaharova.

Ona nije objasnila kako će biti moguće procesuirati osobu kojoj je zabranjen ulazak u Rusiju.

Landsbergis nije prvi koji je oštro govorio o Ruskoj Federaciji. On je u oktobru, nakon ruskog raketnog napada na selo Groza u oblasti Harkova, nazvao rat punih razmera protiv Ukrajine genocidnim.