Iran počinje velike ratne igre

Iran počinje velike ratne igre

Iran je pokrenuo velike dvodnevne ratne igre u centralnom delu zemlje usred rastućih tenzija u regionu izazvanih sukobom palestinske oružane grupe Hamas i Izraela.

Vežba, nazvana „Ektedar 1402“, počela je u petak u regionu Nasrabad u provinciji Isfahan. Brigadni general Karim Češak, portparol vežbe, citiraju iranski mediji da je reč o pešadiji, različitom vojnom hardveru, ratnim avionima, bespilotnim letelicama i sredstvima elektronskog ratovanja.

Češak je takođe napomenuo da je flota od oko 200 helikoptera izvela operacije prvog dana vežbe. On je dodao da je cilj vežbe da se proceni nivo borbene gotovosti iranskih kopnenih snaga i razmotri borbena taktika. Drugi cilj je da se „poboljša moć odvraćanja od novih pretnji, kao i da se razvije stabilna bezbednost“, rekao je zvaničnik.

Ne precizirajući broj osoblja koje će učestvovati u vežbi, portparol je nagovestio da će se ona sastojati iz četiri etape. Dok će se prva fokusirati na prebacivanje četiri brigade na područje vežbi, druga će uključivati izviđačke operacije.

Treća i četvrta faza biće posvećene scenarijima obalske odbrane i noćnim vazdušnim operacijama, rekao je on.

Video snimci koje dele lokalni mediji prikazuju desetine tenkova u pustinjskom pejzažu, dok se određeni broj helikoptera priprema za poletanje sa aerodroma.

Iranske ratne igre velikih razmera usledile su nakon što je Pentagon u četvrtak otkrio da su njegove snage izvele vazdušne napade na vojne objekte u istočnoj Siriji, za koje je rekao da ih „koristi Korpus iranske islamske revolucionarne garde“, elitni ogranak vojske zemlje. Međutim, insistira se da napad nije povezan sa tekućim borbama između Izraela i Hamasa.

Naoružana grupa je 7. oktobra pokrenula iznenadni napad na Izrael, što je rezultiralo hiljadama mrtvih i povređenih na obe strane. Iran, koji ima bliske veze i sa Hamasom i sa islamističkom vojnom grupom Hezbolah sa sedištem u Libanu, više puta je osuđivao Izrael za ono što je opisao kao „ratne zločine“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je da, iako Vašington ne želi sukob sa Teheranom, „ako Iran ili njegovi zastupnici bilo gde napadnu američko osoblje“, Vašington će odgovoriti „brzo i odlučno“.

Teheran je rekao da njegove oružane snage neće učestvovati u neprijateljstvima „pod uslovom da se izraelski aparthejd ne usudi da napadne Iran, njegove interese i državljane“.