Modeli Apple satova suočavaju se sa zabranom uvoza iz SAD u sukobu sa patentima

Modeli Apple satova suočavaju se sa zabranom uvoza iz SAD u sukobu sa patentima

Kompanija za medicinsku tehnologiju Masimo Corp. je u četvrtak saopštila da je američka trgovinska komisija preporučila zabranu uvoza modela Apple Watch-a koji krše njegovu svetlosnu tehnologiju za detekciju nivoa kiseonika u krvi.

Komisija za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Država (USITC) izdala je „naredbu o ograničenom isključenju“ koja će stupiti na snagu za 60 dana ako je ne odbaci predsednik Džo Bajden, navodi Masimo iz Kalifornije.

„Današnja odluka USITC-a šalje snažnu poruku da čak ni najveća svetska kompanija nije iznad zakona“, rekao je izvršni direktor Masima Džo Kiani u saopštenju.

„Ova važna odluka je snažna potvrda naših napora da pozovemo Apple na odgovornost za nezakonito prisvajanje naše patentirane tehnologije.

Nalog je proizašao iz žalbe upućene komisiji sredinom 2021. kojom se Apple Watch optužuje da krši svoju patentiranu tehnologiju za „funkcionalnost oksimetrije zasnovane na svetlosti“.

Apple stalno povećava fitnes i zdravstvene funkcije sa svakom generacijom Apple Watch-a, za koji stručnjaci za praćenje tržišta kažu da dominira kategorijom pametnih satova.

„Naši timovi neumorno rade na stvaranju proizvoda i usluga koji korisnicima pružaju vodećim zdravstvenim, vellness i bezbednosnim funkcijama“, rekao je Apple u odgovoru na upit AFP-a.

„Masimo je pogrešno pokušao da iskoristi ITC da zadrži potencijalno spasonosni proizvod od miliona američkih potrošača dok je napravio mesto za sopstveni sat koji kopira Apple.

Apple je rekao da će se žaliti na nalog federalnom sudu.

Apple je prošlog meseca objavio svoj Apple Watch Series 9, navodeći povećane performanse zajedno sa funkcijama kao što su mogućnost pristupa i evidencije zdravstvenih podataka.

„Apple Watch je nezamjenjiv pratilac koji pomaže milionima ljudi u njihovom zdravlju, kondiciji, komunikacijama i sigurnosti“, rekao je glavni operativni službenik Apple-a Džef Vilijams na predstavljanju.

Apple je ove nedelje dodao mogućnost da kontroliše svoje najnovije modele satova pomoću „gesta dvostrukog dodira“ koji ne podrazumeva dodirivanje ekrana jer uređaj oseća pokret prsta.

„Korisnici mogu dvaput da dodirnu kažiprst i palac kazaljke sata kako bi brzo izvršili mnoge od najčešćih radnji“, navodi Apple u saopštenju.