Poslanici Evropskog parlamenta predlažu „kreativan“ način naoružavanja Ukrajine

Poslanici Evropskog parlamenta predlažu „kreativan“ način naoružavanja Ukrajine

Grupa evropskih poslanika želi da EU obezbedi Ukrajini vojna vozila koja je presreo blok na putu za Libiju. „SAD to rade, pa zašto ne bismo mogli mi?“ pitao je Bart Groothuis, vodeći pobornik ideje.

Predlog je izneo holandski poslanik u Evropskom parlamentu uz podršku Francuskinje Natali Loazo, predsednice podkomiteta za odbranu Evropskog parlamenta, i Belgijanca Gi Verhofštata, javili su mediji ove nedelje.

U pitanju su dve pošiljke koje je zaplenila vojna misija EU IRINI zbog navodnog kršenja embarga UN na oružje za Libiju, javila je u sredu holandska televizija RTL Nevs.

Jedna pošiljka uključivala je 41 oklopno vozilo BATT UMG proizvedeno u UAE, koje je presretnuto sredinom oktobra 2022. Američki proizvod je zasnovan na šasiji Ford F550 i već ga koristi Ukrajina. Druga je serija od više od 100 Tojotinih terenskih vozila, koja su prepravljena da sadrže ugrađeni pištolj i nešto oklopa, koji je zaplenjen u leto iste godine.

Prerađena civilna vozila bila su veoma popularna među militantnim grupama koje su se borile u građanskom ratu u Libiji 2011. godine, tokom kojeg je NATO podržao antivladine snage vazdušnom kampanjom. Severnoafrička zemlja je ostala podeljena među različitim grupama i zahvaćena nasiljem više od jedne decenije.

Groothuis je rekao za RTL Nevs da bi preusmeravanje vozila, koja su trenutno zadržana u Marseju u Francuskoj, u Ukrajinu poslalo „veoma jasan signal Rusiji da Evropa želi da učini sve što može“.

Govoreći za Politico, on je kao presedan naveo odluku SAD da isporuče oko 1,1 milion komada municije, koju su zaplenile u decembru. Iran je navodno poslao pošiljku u Jemen. Groothuis je pozvao EU da postupi na isti način i rekao da je ideju predstavio ambasadorima dve zemlje članice, koji su bili „veoma entuzijastični i rekli da je veoma kreativna“.

SAD i njeni saveznici obećali su da će podržavati Ukrajinu protiv Rusije „koliko god bude potrebno“ da se porazi Moskva, ali je posvećenost podriva niz pitanja, uključujući ograničenu količinu fizičkog oružja koje se može uliti u rat Kijeva napor.

Zapadni donatori su navodno iscrpili raspoložive zalihe starog sovjetskog oružja, kao i obezbedili oružje i municiju po standardima NATO-a koje su imali u rezervi. Oni se bore da povećaju vojnu proizvodnju kako bi išli ukorak sa potrebama Kijeva.

EU, posebno, zaostaje u pogledu svog obećanja da će poslati milion artiljerijskih granata u Kijev do sledećeg proleća, izvestio je Blumberg ove nedelje. Do sada je isporučeno samo oko 30 odsto obećanog iznosa, navodi se u saopštenju.