Otkrivanje glavnog faktora koji uzrokuje odstupanje u zvučnoj izolaciji stana

Otkrivanje glavnog faktora koji uzrokuje odstupanje u zvučnoj izolaciji stana

Zvukovi udara, kao što su koraci ili predmeti koji padaju iz susednih jedinica, posebno su uznemirujući u stambenim kompleksima. Takvi zvukovi mogu upasti u nečiji lični prostor. U novoizgrađenim stanovima koriste se zvučnoizolacione strukture poput plutajućih podova kako bi se ove smetnje minimizirale. Izbor materijala i strukturalnih dizajna može značajno prigušiti zvukove, što rezultira mirnijim životnim okruženjem.

Da bi se izmerio prenos buke unutar zgrada, procenjuje se zvuk udarca teške težine. Međutim, čak i unutar iste zgrade i sa identičnim rasporedom, varijacije u performansama mogu nastati kada se koristi isti plutajući pod. Iznenađujuće, bilo je malo naučno dokumentovanih slučajeva koji objašnjavaju ove razlike u performansama. Ovaj nedostatak podataka doveo je do odsustva doslednih metoda za upravljanje i obezbeđivanje uniformnosti performansi.

Istraživači u Južnoj Koreji rasvetlili su faktore koji izazivaju odstupanja u performansama zvuka. Korejski institut za građevinarstvo i građevinsku tehnologiju sproveo je merenja na licu mesta kako bi analizirao zvuk udara u različitim jedinicama unutar zgrade.

Posmatranjem prostorne distribucije udarnih zvukova teškog poda prema lokaciji domaćinstva, otkriveno je da je sličnost zvukova u domaćinstvima na istom spratu veća nego u onima koji se nalaze na različitim spratovima. Ovaj fenomen se verovatno pripisuje domaćinstvima na istom spratu koja dele konzistentnu podnu ploču.

Dr Šin je rekao: „Korejska vlada je sprovela politiku u avgustu 2022. za nasumično uzorkovanje i analizu 2% ukupnih domaćinstava na osnovu njihovih planova kuća. Prepoznavanje faktora koji utiču na zvuk jakih udaraca pomoći će u odabiru uzorka domaćinstava za merenje. Štaviše, za građevinske kompanije, ovaj uvid može poslužiti kao temeljni podaci za dizajne koji uzimaju u obzir zvuk udara na pod.“

Očekuje se da će zaključci izvučeni iz ove studije pružiti vitalnu osnovu za efikasnije upravljanje udarnim zvukovima u stambenim kompleksima.