Istraživači navode efekat hipoksije na periostalne matične ćelije

Istraživači navode efekat hipoksije na periostalne matične ćelije

Nova studija je pokazala da interakcija miR-584-5p i RUNKS2 može posredovati u osteogenoj diferencijaciji PSC izazvanoj hipoksijom. Rad je objavljen u Svetskom časopisu o matičnim ćelijama.

Hipoksična sredina tokom zarastanja kosti je važna u regulisanju diferencijacije periostalnih matičnih ćelija (PSC) u osteoblaste ili hondrocite; međutim, osnovni mehanizmi ostaju nejasni.

Istraživači su imali za cilj da utvrde efekat hipoksije na PSC. Izolovali su primarne mišje PSC i stimulisali ih hipoksijom, a procenjene su karakteristike i funkcionalni geni koji se odnose na osteogenu diferencijaciju PSC. Konstrukti koji eksprimiraju miR-584-5p i RUNKS2 su uspostavljeni da bi se odredila osteogena diferencijacija PSC.

Rezultati su pokazali da je hipoksična stimulacija izazvala osteogenu diferencijaciju PSC i značajno povećala kalcifikovane nodule, nivoe intracelularnih jona kalcijuma i aktivnost alkalne fosfataze (ALP) u PSC. Faktori povezani sa osteogenom diferencijacijom kao što su RUNKS2, koštani morfogenetski protein 2, faktor 1-alfa izazvan hipoksijom i ALP su bili povećani; nasuprot tome, miR-584-5p je bio smanjen u ovim ćelijama.

Štaviše, regulacija miR-584-5p značajno je inhibirala ekspresiju RUNKS2 i osteogenu diferencijaciju PSC izazvanu hipoksijom. RUNKS2 je bio ciljni gen miR-584-5p, antagonizirajući miR-584-5p inhibiciju u osteogenoj diferencijaciji PSC izazvane hipoksijom.