Kupci automobila će verovatnije razmotriti električno vozilo ako ga voze njihovi susedi

Kupci automobila će verovatnije razmotriti električno vozilo ako ga voze njihovi susedi

Novi izveštaj Generation180, nacionalne neprofitne organizacije čiste energije, otkriva da je veća verovatnoća da će kupci automobila razmotriti električno vozilo ako ga voze njihovi susedi. Iako više faktora može uticati na odluke o kupovini, ova analiza novih maloprodajnih registracija električnih vozila tokom petogodišnjeg perioda otkriva da je vlasništvo EV visoko koncentrisano u ključnim žarišnim tačkama – što ukazuje na uticaj „efekta susedstva“ na usvajanje EV.

U izveštaju, Uticaj vršnjaka i usvajanje električnih vozila, istraživači su izvršili geoprostornu analizu kako bi odredili „vruće tačke“ registracije EV za 2018. i 2022. godinu, za petogodišnji izgled. Mape u izveštaju pokazuju prisustvo „vruće tačke“ (poštanske brojeve sa visokom koncentracijom registracija EV po glavi stanovnika), dok „hladna tačka“ ukazuje na regione sa niskim klasterima registracije EV.

Međutim, čak i u oblastima sa ispodprosečnim rastom, istraživači su otkrili koncentracije koje ukazuju na efekat susedstva. Podaci o maloprodaji električnih vozila su obezbeđeni od strane kompanije S&P Global Mobiliti, a analiza je izvršena korišćenjem podataka i uvida.

„Ovaj novi izveštaj pokazuje koliko je lični uticaj pojedinca zaista bitan kada je u pitanju podsticanje ponašanja na čistu energiju kao što je vožnja električnom energijom. A kolektivne akcije pojedinaca mogu da imaju veliki uticaj“, rekao je Stjuart Gardner, programski direktor, Electrifi Iour Life , Generation180.

Ovaj izveštaj predstavlja prvi put da je ova vrsta klaster analize sprovedena širom ključnih američkih tržišta kako bi se identifikovali poštanski brojevi koji imaju visoku registraciju EV po glavi stanovnika, uz uzimanje u obzir efekta susedstva.

Tokom perioda studije (2018-2022), ovaj izveštaj pokazuje da:

Dok drugi faktori, kao što su prihod, obrazovanje, starost i dostupnost proizvoda, mogu uticati na to da li neko kupi EV, kažu istraživači, ove koncentracije visokih registracija EV u poštanskim brojevima ukazuju na efekat susedstva kao značajan faktor.

„Sve veći broj dokaza otkriva da ako vaši susedi usvoje ponašanje čiste energije, i vi ćete to učiniti“, rekao je Kenet Gilingem, profesor ekonomije na Univerzitetu Jejl. „Ovaj izveštaj je najnoviji koji ukazuje na ulogu zaraznog efekta dobre vrste. Za razliku od pandemije, ova zaraza može da dovede do toga da vršnjaci i susedi utiču jedni na druge da usvoje zelenije tehnologije.“

„U našoj zemlji postoji neviđen zamah za čistu energiju“, rekla je Vendi Fileo, izvršni direktor Generation180. „Kako se nalazimo u ‘odlučujućoj deceniji’ za klimatske akcije i smanjenje emisija, korišćenje moći uticaja vršnjaka trebalo bi da se posmatra šire kao strategija koja će nam pomoći da postignemo čistu energetsku budućnost za sve.“

Pošto vlade, zagovornici električnih vozila i automobilska industrija nastoje da promovišu uvođenje električnih vozila, delimično da podrže smanjenje emisija ugljenika, ovaj izveštaj predstavlja važno merilo. Sa milionima finansijskih podsticaja dostupnih u narednoj deceniji kroz američki Zakon o smanjenju inflacije, zemlja mora osigurati da svi Amerikanci mogu imati koristi od usvajanja električnog vozila.