Otkriveno kako dopamin utiče na ponašanje u potrazi za nagradom kod voćnih mušica

Otkriveno kako dopamin utiče na ponašanje u potrazi za nagradom kod voćnih mušica

Tim biomedicinskih istraživača sa Univerziteta u Oksfordu je objavio revolucionarno otkriće o tome kako dopaminski sistemi u mozgu voćnih mušica mogu oblikovati ponašanje u potrazi za nagradom, čak i uprkos negativnim posledicama. Ova studija, objavljena u časopisu Nature, istražuje neurogenetske aspekte i njihov uticaj na ponašanje prema nagradi i kažnjavanju kod voćnih mušica.

Proučavanjem voćnih mušica, čiji mozgovi omogućavaju precizne neurogenetske manipulacije, istraživači su uspeli da se fokusiraju na deo mozga poznat kao „telo pečurke“, gde su se usredsredili na dopaminske neurone. Prethodna istraživanja su ukazala na njihovu ulogu u modifikaciji ponašanja i pamćenju. Istraživački tim je uspeo da aktivira određene dopaminske neurone i tako indukuje neograničeno ponašanje u potrazi za nagradom.

Ova otkrića otkrivaju složene mehanizme unutar mozga voćnih mušica, posebno u vezi s nagrađivanjem i kažnjavanjem, što može imati implikacije za razumevanje sličnih procesa kod ljudi. Istraživanje takođe postavlja pitanja o tome kako dopamin može usmeriti ponašanje prema nagradi, čak i kada su posledice negativne.

Ovo istraživanje pruža dublji uvid u mehanizme koji regulišu ponašanje u potrazi za nagradom i može pomoći u boljem razumevanju i tretmanu ponašanja koje uključuje rizik i potencijalno štetne posledice.