Nedostatak zelenih površina i niski prihod u komšiluku povezani sa povećanim rizikom od demencije

Nedostatak zelenih površina i niski prihod u komšiluku povezani sa povećanim rizikom od demencije

Nova studija istražuje faktore u okruženju u komšiluku koji mogu povećati rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih demencija. Nizak nivo prihoda i nedostatak zelenih površina su identifikovani kao potencijalno štetni faktori za zdravlje mozga.

Istraživači su naglasili da društvene determinante zdravlja imaju veliki uticaj na kogniciju, kao i na zdravlje kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog sistema. Razumevanje ovih interakcija je od suštinskog značaja za razvoj intervencija usmerenih na poboljšanje zdravlja mozga pojedinaca koji žive u ugroženim naseljima.

Prethodna istraživanja su već ukazala na vezu između oštećenja bele materije i većeg rizika od Alchajmerove bolesti, demencije i moždanog udara. Takođe su pokazala povećan rizik od demencije u nižim socioekonomskim naseljima.

Ova nova studija se zasniva na MRI snimcima 1.260 kognitivno normalnih učesnika starijih od 65 godina. Snimci su napravljeni u razmaku od pet godina kako bi se pratili promene u hiperintenzitetima bele materije i veličini moždanih komora. Istraživači su takođe analizirali povezanost između zelenih površina u komšiluku, prihoda u komšiluku i MRI rezultata.

Studija je otkrila da su osobe iz četvrti s nižim zelenim površinama i nižim prihodima imale veću verovatnoću za pogoršanje bele materije u mozgu u poređenju s osobama iz četvrti s više zelenih površina i višim prihodima. Istraživači naglašavaju da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila ova veza.

Ova studija ističe značaj okoline u komšiluku, posebno za starije osobe koje se penzionišu, manje voze i suočavaju se s zdravstvenim izazovima. Zelene površine u komšiluku mogu pružiti mirna mesta za starije odrasle osobe, pomoći u smanjenju hroničnog stresa i podsticati fizičku aktivnost. Stvaranje više parkova i sadnja drveća su političke intervencije koje se mogu primeniti kako bi se poboljšalo zdravlje mozga i kvalitet života starijih ljudi.