Napredak u lekovima za Alzheimerovu bolest

Napredak u lekovima za Alzheimerovu bolest

Eksperimentalna verzija leka za Alzheimerovu bolest koju razvija Eisai Co. postigla je značajan napredak u odnosu na postojeći tretman. Ova nova formulacija, koja se može davati kod kuće, prema preliminarnim rezultatima istraživanja, povećala je uklanjanje amiloida, toksičnih proteina povezanih sa Alzheimerovom bolešću, za 14% u poređenju sa trenutno odobrenom intravenoznom formulacijom leka. Ovo istraživanje je predstavljeno na konferenciji u Bostonu.

Lek Embi, prvi lek za Alzheimerovu bolest koji usporava njen tok, trenutno se primenjuje intravenozno u bolnici ili specijalizovanim centrima svake dve nedelje. Ova česta primena može predstavljati izazov za pacijente, posebno za one koji zahtevaju negovatelja ili pratnju na svakom sastanku. Njegovo puno odobrenje u SAD-u stiglo je u julu. Eisai i njegov partner Biogen Inc. žele da osvoje tržišni deo pre nego što konkurentski proizvod kompanije Eli Lilly & Co dobije odobrenje. Lilly-ev donanemab se primenjuje samo jednom mesečno i brzo uklanja amiloide, a neki pacijenti mogu prekinuti terapiju nakon oko godinu dana.

Nova injekciona verzija Eisai-ovog leka bi mogla da se daje kod kuće, smanjujući logističke i finansijske izazove koje nosi intravenozna primena. Iako su preliminarni rezultati obećavajući, studija je tek počela i trebaće više vremena da se utvrdi efikasnost i bezbednost ovog tretmana. Ako se rezultati potvrde tokom punih 12 meseci istraživanja, Eisai planira podneti zahtev za odobrenje injekcione formulacije leka u SAD do kraja marta 2024. Ova vest je izazvala optimizam i interesovanje među medicinskom zajednicom, jer pruža nadu za efikasnijim i lakšim tretmanom Alzheimerove bolesti.

Takođe, na konferenciji u Bostonu, istraživači su predstavili podatke koji se odnose na grupu pacijenata sa Alzheimerovom bolešću kojima je dijagnostikovan nizak nivo drugog proteina, poznatog kao tau, u mozgu. Ispostavilo se da je lek Embi poboljšao stanje oko 60% pacijenata sa niskim nivoom taua nakon 18 meseci terapije, u poređenju sa samo 28% pacijenata koji su primali placebo. Ovo otkriće sugeriše da bi tretman mogao biti efikasniji kada se primeni u ranoj fazi bolesti. Eisai već sprovodi obimno istraživanje kako bi utvrdio da li njihov lek može da spreči razvoj Alzheimerove bolesti.

Iako napredak u lečenju Alzheimerove bolesti ostaje izazovan, nova istraživanja pružaju nadu i mogućnost da se pronađe efikasan tretman za ovu tešku bolest.