Pariz šalje šatore, lekove u humanitarnoj pošiljci u Gazu

Pariz šalje šatore, lekove u humanitarnoj pošiljci u Gazu

Pariz će poslati avion pun humanitarne pomoći za civile u Gazi, uključujući šatore, lekove i medicinsku opremu za hitne slučajeve, saopštilo je u četvrtak francusko ministarstvo spoljnih poslova, piše Rojters.

Hitni teret biće prevezen avionom koji je obezbedila CMA CGM fondacija iz Pariza u Egipat pre nego što će roba biti predata egipatskom Crvenom polumesecu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pošiljka uključuje 336 šatora, 28 metričkih tona dodataka ishrani, 70.000 tableta za prečišćavanje vode, 18 respiratora za hitne slučajeve, lekove i solarne lampe.

AFP je izvestio da će let krenuti u subotu.

Odvojeno, lideri EU bili su spremni na samitu u Briselu da pozovu na pauze u izraelskom bombardovanju i Hamasovim raketnim napadima kako bi se isporučila humanitarna pomoć Gazi nakon višednevnih prepirki koje su istakle podele unutar bloka oko izraelsko-palestinskog sukoba.

Uoči samita, diplomate su danima raspravljale o tome da li da pozovu na „humanitarnu pauzu“ ili „pauze“.

Nacrt koji je zamišljen kao konačna deklaracija na samitu uključuje ovu drugu, izražavajući „najveću zabrinutost lidera zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi“.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je svoj poziv na „humanitarno primirje“ kako bi se omogućila isporuka hitne pomoći.