Lideri EU pozvali su Izrael i Hamas na „humanitarne pauze“, podržali mirovni samit

Lideri EU pozvali su Izrael i Hamas na „humanitarne pauze“, podržali mirovni samit

Lideri zemalja članica Evropske unije na samitu u Briselu u četvrtak usaglasili su stav u vezi sa eskalacijom na Bliskom istoku, ograničavajući se na oprezne formulacije o potrebi „humanitarnih pauza“ i potvrđujući pravo Izraela na samoodbranu.

Kako prenosi „Evropska istina“, usaglašeni tekst objavila je portparolka šefice Evropskog saveta Ekaterina Kasinge.

Lideri EU su ponovili da osuđuju Hamasove terorističke napade na civile, pozivaju ga da oslobodi taoce i „odlučno naglašavaju pravo Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom“.

U kontekstu humanitarne situacije u Pojasu Gaze, Evropski savet je pozvao na „trajan, brz, bezbedan i nesmetan“ humanitarni pristup onima kojima je potrebna, posebno kroz „humanitarne koridore i pauze za humanitarne potrebe“.

Lideri evropskih država potvrdili su da podržavaju rešavanje arapsko-izraelskog sukoba po principu dve države (odnosno stvaranje Palestine) i „održavanje međunarodne mirovne konferencije u bliskoj budućnosti“, koja je predložila Španija.

Posebna tačka saopštenja sa samita EU tiče se potrebe borbe protiv širenja dezinformacija i nelegalnog sadržaja i odgovornosti onlajn platformi.

Kao što znate, zemlje članice Evropske unije imaju različite poglede na izraelsko-palestinski sukob, što im ne dozvoljava da deluju kao jedinstveni front.

Neki su rezervisani prema pozivu na „humanitarnu pauzu“ i kažu da se to može posmatrati kao ograničavanje prava Izraela na samoodbranu. Nemačka, Austrija, Mađarska i Češka zauzele su čvrst stav podrške Izraelu. Španija i Irska su više naklonjene palestinskoj strani.

Dan ranije, Evropska komisija je saopštila da Evropska unija ne podržava primirje na Bliskom istoku, jer Hamas nastavlja sa terorističkim raketnim napadima na Izrael.