Brazil sprema dekret o skoro duplom porezu na vatreno oružje i municiju

Brazil sprema dekret o skoro duplom porezu na vatreno oružje i municiju

Brazilsko ministarstvo finansija priprema uredbu kojom se skoro udvostručuje porez na prodaju vatrenog oružja i municije, tvrdeći da je ta mera neophodna za povećanje prihoda i smanjenje kriminala, piše Rojters.

Uredba koju je pripremila poreska služba na zahtev ministra finansija Fernanda Hadada, podiže industrijski porez na revolvere, pištolje, puške, karabine, biber sprej i drugu opremu sa 29,25% na 55%, uz povećanje poreza na municiju.

Predlog je poreska služba poslala izvršnom sekretaru ministarstva Dariju Duriganu u sredu uveče. Porezna služba je odbila da komentariše.

Ukoliko bi ukaz potpisao predsednik Luiz Inasio Lula da Silva ovog meseca, njegovi finansijski efekti bi počeli u martu 2024., što bi rezultiralo povećanjem prihoda od 342,5 miliona reala (68,5 miliona dolara) sledeće godine, 377,7 miliona reala 2025. i 415,0 miliona reala 2026. godine, prema nacrtu.

Ovaj potez je u skladu sa drugim akcijama levičara Lule, koji se dosledno protivio politici koja podstiče prodaju i upotrebu vatrenog oružja. Po stupanju na dužnost u januaru, Lula je promenio saveznu politiku kontrole oružja, koja je bila opuštena za vreme njegovog prethodnika Žair Bolsonara.