Sem Bankman-Frid svedoči da su advokati bili uključeni u ključne odluke FTX-a

Sem Bankman-Frid svedoči da su advokati bili uključeni u ključne odluke FTX-a

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried, svedočio je u sudskom postupku za krivičnu prevaru bez prisustva porote. On tvrdi da su advokati njegove sada bankrotirane berze kriptovaluta bili uključeni u ključne odluke i politike kompanije. Ovo svedočenje deo je argumenta odbrane da je delovao u dobroj nameri dok je vodio FTX, koji je bankrotirao u novembru 2022. godine.

Tužioci tvrde da je Bankman-Fried koristio nezakonito prisvojena sredstva za podršku svom hedž fondu Alameda Research, špekulativnim investicijama i političkim donacijama. Optužuju ga za prevaru i zaveru, a u slučaju osude, mogao bi se suočiti sa ozbiljnim kaznama zatvora.

Bankman-Fried je svedočio da su advokati FTX-a bili uključeni u donošenje ključnih odluka i politika kompanije, uključujući politiku zadržavanja dokumenata i kreiranje zajmova koje su rukovodioci uzimali od Alameda. Takođe tvrdi da je postupao u dobroj nameri i nije imao nameru da ukrade sredstva.

Ovo svedočenje je deo njegove odbrane nakon što su svedoci tužilaštva iznosili tvrdnje protiv njega. Odbrana se trudi da ospori tvrdnje bivših kolega iz FTX-a koji su svedočili da ih je Bankman-Fried usmerio na nezakonite radnje. Bankman-Fried tvrdi da su se njegovi bivši kolege prilagodili svojim svedočenjima kako bi ga kompromitovali.

Na suđenju će biti doneta odluka na osnovu svih dokaza i svedočenja, a Bankman-Fried rizikuje ozbiljne posledice ukoliko bude osuđen.