Američki republikanci predlažu podelu pomoći Izraelu i Ukrajini

Američki republikanci predlažu podelu pomoći Izraelu i Ukrajini

Grupa republikanskih senatora predstavila je samostalni zakon o slanju više od 14 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, a da Ukrajini ne preda još 61 milijardu dolara. Povezivanje pomoći za dve zemlje je pokušaj predsednika Džoa Bajdena da iskoristi podršku GOP zapadnom Jerusalimu protiv njenog skepticizma prema Kijevu, rekli su senatori.

Predstavili su ga u četvrtak senator iz Kanzasa Rodžer Maršal, Džej Di Vens iz Ohaja, Majk Li iz Jute i Ted Kruz iz Teksasa, „Zakon o dopunskim aproprijacijama Izraela iz 2023.“ obezbedio bi 10,6 milijardi dolara direktne vojne pomoći Izraelu, zajedno sa 3,5 milijardi dolara grantova. inostranu vojnu prodaju i 200 miliona dolara za jačanje bezbednosti u američkim ambasadama i kancelarijama u zemlji.

Predsednik Džo Bajden je već zatražio od Kongresa da usvoji paket vojne pomoći Ukrajini vredan 14 milijardi dolara, ali je insistirao da on bude usvojen kao deo zakona o finansiranju nacionalne bezbednosti od 106 milijardi dolara. Ovaj ogromni račun bi takođe uključivao 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 13,6 milijardi dolara za finansiranje bezbednosti granica u SAD.

Međutim, republikanci su oštro odbacili predlog zakona, koji se protive onome što vide kao pokušaj da se iskoristi njihova dugogodišnja podrška Izraelu kako bi se prevazišlo njihovo rastuće protivljenje Bajdenovoj politici neograničene vojne pomoći Ukrajini.

„Moje kolege i ja čvrsto verujemo da bilo kakva pomoć Izraelu ne treba da se koristi kao poluga za slanje desetina milijardi dolara Ukrajini“, rekao je senator Maršal u četvrtak. „Nerazumno je da administracija koristi paket pomoći Izraelu da izvuče milijarde dolara poreskih obveznika u još jedan blanko ček za Ukrajinu“, dodao je Li.

Maršal, Vens i Li glasali su protiv poslednjeg kongresnog paketa pomoći Ukrajini, dok je Kruz glasao za.

Demokrate imaju većinu od jednog mesta u Senatu, ali treba da pridobiju devet republikanaca da bi usvojili Bajdenov zakon. Dok je lider manjine Mič Mekonel dao podršku predlogu zakona ranije ove nedelje, senator Južne Dakote Majk Raunds rekao je za Politiko da je paket u suštini „mrtav“ i da je malo verovatno da će proći.

Šanse za predlog zakona su još manje u Predstavničkom domu, gde je tesna republikanska većina uspela da ukloni 6 milijardi dolara finansiranja Kijeva iz vladinog zakona o potrošnji ranije ovog meseca. Nakon usvajanja zakona, grupa tvrdolinijaških konzervativnih republikanaca glasala je za smenu predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija zbog njegovog oklevanja da insistira na pojedinačnim zakonima i njegovih navodnih pregovora o „tajnom sporednom dogovoru” sa Bajdenom kako bi novac usmerio u Ukrajinu, u reči predstavnika Floride Meta Gaetza.

Mekartijeva zamena, Majk Džonson, izabran je za predsednika u sredu. Saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa, Džonson je od prošle godine glasao protiv dva paketa pomoći Ukrajini i doveo je u pitanje da li je Kijev „potpuno otvoren i transparentan u vezi sa korišćenjem ove ogromne količine resursa poreskih obveznika“.

Što se tiče Izraela, Džonson je obećao da će učiniti sve što može da „pruži podršku i resurse neophodne da se Bliski istok i svet oslobode Hamasovog terorističkog režima“. U svojoj prvoj akciji kao govornik, Džonson je predstavio rezoluciju kojom osuđuje palestinsku militantnu grupu i izjavljuje da Predstavnički dom „stoji uz Izrael“. Rezolucija je usvojena sa 412 glasova za i 10 protiv.