Izraelske trupe nakratko su izvršile napad na severnu Gazu da bi se „pripremile“ za očekivani upad punog obima

Izraelske trupe nakratko su izvršile napad na severnu Gazu da bi se „pripremile“ za očekivani upad punog obima

Izraelske trupe i tenkovi izvršili su kratak napad na severnu Gazu tokom noći, saopštila je vojska u četvrtak, angažujući se sa borcima Hamasa i gađajući protivtenkovsko oružje kako bi „pripremili bojno polje“ pre očekivane kopnene invazije.

Napad je usledio nakon više od dve nedelje razornih vazdušnih napada na malu, gusto naseljenu teritoriju — sa više od 250 u poslednja 24 sata — i pošto UN i drugi svetski lideri upozoravaju da se strašna humanitarna kriza pogoršava.

Izrael je uveo zagušljivu opsadu Gaze otkako je Hamasovo krvavo divljanje i uzimanje talaca širom južnog Izraela zapalilo rat. Stanovnicima ponestaje hrane, vode i lekova, a radnicima UN-a jedva da je ostalo goriva da podrže svoje humanitarne misije širom Gaze, gde je više od milion Palestinaca raseljeno.

Rastući broj poginulih u Gazi je bez presedana u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu. Ministarstvo zdravlja u Gazi pod upravom Hamasa saopštilo je u četvrtak da je više od 7.000 Palestinaca poginulo u sukobu, cifra koja se ne može nezavisno potvrditi. Još veći gubitak života mogao bi doći ako Izrael pokrene kopnenu ofanzivu sa ciljem da slomi Hamas, koji je vladao Gazom od 2007. i preživeo četiri prethodna rata sa Izraelom.

Izraelski vazdušni napadi na grad Kan Iounis na jugu zemlje sravnili su sa zemljom više od osam kuća koje pripadaju proširenoj porodici, pri čemu je poginulo najmanje 15 ljudi. Kola hitne pomoći jurila su na lice mesta dok je prašina sa zgrada koje su se rušile visila u vazduhu.

Zona eksplozije bila je haotična pustoš od smrvljenog betona i iskrivljenog metala. Spasioci su nosili ranjenike prekrivene sivom prašinom. Telo dečaka je iskopano ispod betonske ploče, gde mu je glava ležala pored stopala druge osobe zakopane u olupini.

Izraelska vojska kaže da pogađa samo mete militanata i optužuje Hamas da deluje među civilima u pokušaju da zaštiti svoje borce. Palestinski militanti ispalili su hiljade raketa na Izrael od početka rata. Jedan je udario u stambenu zgradu u centralnom gradu Petah Tikva, a da nije nikog ranio.

Hamasovo vojno krilo saopštilo je u četvrtak da je izraelsko bombardovanje do sada ubilo oko 50 od najmanje 224 taoca koje su militanti oteli tokom napada 7. oktobra. Nije bilo komentara izraelskih zvaničnika, koji su demantovali prethodne, slične tvrdnje.

Sukob je pretio da rasplamsa širi rat širom regiona.

Hezbolah, saveznik Hamasa koji finansira Iran, koji deluje iz Libana, više puta je razmenjivao vatru sa Izraelom duž granice. Izrael je izveo vazdušne napade u Libanu, Siriji, pa čak i na okupiranoj Zapadnoj obali. Sjedinjene Države su poslale u region dve udarne grupe nosača aviona sa određenim brojem brodova, zajedno sa dodatnim borbenim avionima i drugim oružjem i osobljem.

Izrael je obećao da će slomiti kapacitet Hamasa da upravlja Gazom ili ponovo zapreti Izraelu, dok je takođe rekao da ne želi da ponovo okupira teritoriju sa koje je povukao vojnike i naseljenike 2005. To bi moglo da se pokaže kao zastrašujući izazov, pošto je Hamas duboko ukorenjen u Gazi, sa političkim i dobrotvornim organizacijama, kao i sa ogromnim naoružanim krilom.

Beni Gantz, penzionisani general i član izraelskog ratnog kabineta, rekao je da bi svaka moguća kopnena ofanziva bila samo „jedna faza u dugoročnom procesu koji uključuje bezbednosne, političke i društvene aspekte koji će trajati godinama“.

„Kampanja će se uskoro pojačati sa većom snagom“, dodao je on.

Tokom noćnog napada, vojnici su ubili borce i uništili infrastrukturu militanata i pozicije za lansiranje protivtenkovskih raketa, saopštila je vojska. Rečeno je da nijedan Izraelac nije ranjen. Nije bilo trenutne potvrde o palestinskim žrtvama.

Izraelski kontraadm. Daniel Hagari, vojni portparol, rekao je da je ograničeni upad „deo naših priprema za naredne faze rata“.

Izraelska mobilna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu iz južnog Izraela prema pojasu Gaze, na poziciji blizu granice između Izraela i Gaze, sreda, 25. oktobar 2023. (AP Photo/Cafrir Abaiov)

Izrael je takođe saopštio da je takođe izveo oko 250 vazdušnih napada širom Gaze u poslednja 24 sata, gađajući tunele, raketne bacače i drugu infrastrukturu militanata. Njegovo prijavljeno ciljanje nije moglo biti nezavisno verifikovano.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je više od 7.000 Palestinaca ubijeno u ratu za manje od tri nedelje, što uključuje i sporni broj putarina od eksplozije u bolnici. To je više od tri puta više od broja Palestinaca ubijenih u šestonedeljnom ratu u Gazi 2014. godine. Ukupan broj žrtava Ministarstva uključuje više od 2.900 maloletnika i više od 1.500 žena.

Palestinci evakuišu dva ranjena dečaka nakon izraelskih vazdušnih napada na grad Gaza, sreda, 25. oktobra 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

U sredu su u izraelskom napadu ubijeni supruga, sin, ćerka i unuk Vaela Dahduha, veterana Al-Jazeere dopisnika iz Gaze. Dahduh i drugi ožalošćeni prisustvovali su sahrani u četvrtak u plavim pancirnim jaknama koje su koristili novinari na palestinskim teritorijama.

U borbama je u Izraelu poginulo više od 1.400 ljudi, uglavnom civila ubijenih tokom početnog napada Hamasa, saopštila je izraelska vlada.

Upozorenje agencije UN za palestinske izbeglice, UNRVA, zbog iscrpljivanja zaliha goriva izazvalo je uzbunu da bi se humanitarna kriza mogla brzo pogoršati. Izrael i dalje zabranjuje isporuke goriva — potrebnog za generatore — rekavši da veruje da će ga Hamas uzeti za vojnu upotrebu.

Oko 1,4 miliona od 2,3 miliona stanovnika Gaze napustilo je svoje domove, a skoro polovina ih je nagurana u skloništa UN. Stotine hiljada ljudi je ostalo u severnoj Gazi, uprkos tome što im je Izrael naredio da se evakuišu na jug, rekavši da bi se oni koji su ostali mogli smatrati „saučesnicima“ Hamasa.

Palestinski vatrogasac gasi požar u uništenoj zgradi nakon izraelskih vazdušnih napada na grad Gazu, sreda, 25. oktobra 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Proteklih dana Izrael je pustio više od 70 kamiona sa pomoći iz Egipta, za koju humanitarni radnici kažu da je nedovoljan i samo mali delić onoga što je potrebno.

„Ovo je… kap u moru“, rekao je Vilijam Šomburg, zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi. „Pokušavamo da uspostavimo cevovod.“

Više od polovine primarnih zdravstvenih ustanova u Gazi i otprilike trećina bolnica prestale su da funkcionišu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

U bolnici al-Šifa u Gazi, nedostatak lekova i čiste vode doveo je do „alarmantne“ stope infekcije, saopštila je grupa Lekari bez granica. Amputacije su često potrebne da bi se sprečilo širenje infekcije kod ranjenika, kaže se.

Devet arapskih zemalja – uključujući ključne američke saveznike i nacije koje su potpisale mirovne sporazume ili sporazume o normalizaciji sa Izraelom – objavilo je u četvrtak zajedničko saopštenje pozivajući na hitan prekid vatre i okončanje gađanja i smrti civila.

„Pravo na samoodbranu po Povelji Ujedinjenih nacija ne opravdava očigledna kršenja humanitarnog i međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Egipat, Jordan, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Oman, Katar, Kuvajt i Maroko. .

Čehajeb je izvestio iz Bejruta, a Teibel iz Jerusalima. Vafa Šurafa u Deir al-Balahu, Pojasu Gaze, Džek Džefri u Kairu i Brajan Meli u Londonu doprineli su ovom izveštaju.