SAD odbacuju zahteve za digitalnu trgovinu u STO kako bi omogućile prostor za jaču tehnološku regulativu

SAD odbacuju zahteve za digitalnu trgovinu u STO kako bi omogućile prostor za jaču tehnološku regulativu

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj odustala je od dugotrajnih zahteva SAD za digitalnu trgovinu u razgovorima Svetske trgovinske organizacije kako bi Kongresu dala prostor da reguliše velike tehnološke firme, saopštila je njena kancelarija u sredu, prenosi Rojters.

SAD povlače predloge koje je Trampova administracija dala 2019. insistirajući da pravila STO za e-trgovinu dozvoljavaju slobodan prekogranični protok podataka i zabranjuju nacionalne zahteve za lokalizaciju podataka i pregled izvornog koda softvera.

Odluka je naljutila neke zakonodavce i poslovne grupe, koji su rekli da će staviti američke firme u nepovoljan položaj.

Povlačenja su obavljena u Ženevi tokom sastanka Inicijative Zajedničke izjave STO o elektronskoj trgovini, a američki zvaničnik je rekao da SAD preispituju svoj pristup pravilima trgovine u osetljivim oblastima kao što su podaci i izvorni kod.

Zvaničnik je rekao da američka politika mora da uzme u obzir regulatorne ciljeve, „uravnotežujući pravo na regulisanje u javnom interesu i potrebu da se pozabavi antikonkurentnim ponašanjem u digitalnoj ekonomiji“, navodi se u transkriptu koji je video Rojters.

Ovaj potez USTR je u skladu sa željom Bajdenove administracije da ojača regulaciju velikih tehnoloških firmi i pravac digitalnih trgovinskih pregovora u grupi azijskih zemalja Indo-pacifičkog ekonomskog okvira za prosperitet (IPEF) koju predvode SAD.

Ali senator Ron Vajden, demokrata iz Oregona koji vodi Senatsku finansijsku komisiju, nazvao je taj potez „pobedom Kine, jasno i jednostavno“, rekavši da će ojačati kineski model internet cenzure i vladinog nadzora.

„Unilateralna odluka USTR-a da napusti bilo kakvu polugu protiv kineskog digitalnog ekspanzionizma i da se suprotstavi politici koju zagovaraju saveznici poput Australije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Koreje, direktno je u suprotnosti sa njegovom misijom koju je delegirao Kongres“, rekao je Vajden, koji se dugo zalagao za velike američke tehnologije kompanije, uključujući Intel (INTC.O), najvećeg profitnog poslodavca u Oregonu.

Portparol USTR-a Sem Mišel rekao je da mnoge zemlje ispituju svoje pristupe podacima i izvornom kodu i kako pravila trgovine mogu da utiču na njih.

„Da bi obezbedile dovoljno političkog prostora za te debate, Sjedinjene Države su ukinule svoju podršku predlozima koji bi mogli da prejudiciraju ili ometaju ta razmatranja unutrašnje politike“, rekao je Mišel u izjavi Rojtersu, dodajući da će SAD ostati „na aktivni učesnik“ u pregovorima STO o elektronskoj trgovini.

Ovaj potez pozdravili su neki zakonodavci koji žele da obuzdaju velike tehnološke firme, uključujući demokratsku senatorku Elizabet Voren iz Masačusetsa, koja je rekla da Tai odbija napore lobista Big Tech-a da iskoriste trgovinske sporazume da bi osujetili regulaciju.

„Moramo jasno da stavimo do znanja da digitalna pravila koja favorizuju monopole velikih tehnologija nisu pokretač za SAD u bilo kom trgovinskom sporazumu, uključujući IPEF“, rekla je ona.

Privredna komora SAD saopštila je da su principi digitalne trgovine koje je USTR odbacio dobili ogromnu podršku Kongresa kao deo sporazuma između SAD-Meksiko-Kanada iz 2020. o trgovini i da su pomogli da američke tehnološke firme „zavide svet“. Najveća poslovna lobi grupa pozvala je USTR na preokret.

„Ova pravila digitalne trgovine sprečavaju zemlje širom sveta da koriste regulativu kako bi zabranile američke kompanije i njihove radnike sa svojih tržišta“, rekao je Džon Marfi, viši potpredsednik Komore za međunarodnu politiku.