Uragan Otis pogodio meksički Akapulko i naneo veliku štetu letovalištu

Uragan Otis pogodio meksički Akapulko i naneo veliku štetu letovalištu

Uragan Otis, retka oluja kategorije 5, udario je u meksičko odmaralište Akapulko rano u sredu, postajući jedna od najjačih oluja koje su ikada pogodile meksičku obalu Pacifika. Ovaj razoran uragan je donosio uništavanje, lomeći krovove, razbijajući prozore i praveći pustoš duž obale.

Svedoci su zabeležili dramatične prizore – prostorije su uništene, plafoni su bili otvoreni, automobili su delimično potopljeni u poplavama, a krhotine su bile razbacane po predvorjima i terasama. Fotografije i video snimci na društvenim mrežama prikazuju razorne posledice Otisovog prolaska kroz Akapulko. Aerodrom je takođe pretrpeo značajna oštećenja i poplave.

Nije bilo izveštaja o smrtnim slučajevima do trenutka izveštavanja, ali veliki delovi regiona su ostali bez struje i telefonskog signala, što otežava procenu potpunog obima štete.

Uzimajući u obzir nagle promene u snazi uragana, Meksiko nije uspeo pravovremeno evakuirati ljude, a uragan je iznenada ojačao na kategoriju 5 pre nego što je pogodio obalu. Iako se njegova snaga kasnije smanjila, Otis je i dalje ostavio za sobom razaranje i rizik od poplava i klizišta.

Meksičke vlasti su izrazile šok zbog brzog jačanja uragana Otis, koji je podsetio na uragan Patriša, oluju koja je pogodila ovu oblast pre gotovo tačno osam godina sa vetrovima od 322 km/h.

Iako je uragan Otis oslabio nakon što je stigao na kopno, Nacionalni centar za uragane Sjedinjenih Američkih Država je upozorio na obilne padavine u jugozapadnom i južno-centralnom Meksiku, uz rizik od poplava i klizišta.

U skladu s ovim upozorenjima, školski časovi su otkazani, letovi za i iz Akapulka su obustavljeni, a vlasti su otvorile skloništa za stanovništvo. Nacionalna garda je bila spremna za spasavanje i evakuaciju, dok su vojnici patrolirali na praznim plažama Akapulka.

Ovo je još jedan podsjetnik o nepredvidivim i destruktivnim snagama prirode, koji ukazuju na potrebu za boljom pripremom i odgovorom na slične prirodne katastrofe u budućnosti.