Bivši nemački kancelar tvrdi da je mir u Ukrajini bio blizu prošle godine, ali su ga SAD sprečile

Bivši nemački kancelar tvrdi da je mir u Ukrajini bio blizu prošle godine, ali su ga SAD sprečile

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder tvrdi da je kompromisni mir za okončanje rata u Ukrajini bio na dohvat ruke kada su se pregovarači sastali u Istanbulu prošlog proleća. Ovaj sporazum bi značio kraj dugog marša NATO-a na istok, ukrajinsku neutralnost, međunarodne bezbednosne garancije i domaće aranžmane za reintegraciju separatističkih teritorija u Donbasu. Međutim, odluka SAD da ne dozvole da se ovaj sporazum sprovede je očigledno dovela do nastavka sukoba.

Ovaj članak istražuje razloge zašto Vašington nije želeo da dozvoli da se rat završi prošle godine i kako je to uticalo na situaciju u Ukrajini. Takođe se postavlja pitanje šta se može očekivati u budućnosti, s obzirom na nastavak američke vojne prisutnosti u regionu i potencijalno veći konflikt koji bi mogao uključiti Iran i Siriju.

Autor zaključuje da je sumorno shvatiti da su SAD i EU, umesto da uče iz svojih grešaka, izgleda odlučile da se više angažuju u konfliktima, što može voditi ka daljoj eskalaciji i nesigurnosti na globalnom nivou.