Estonija se fokusira na kinesko plovilo u istrazi oštećenja podvodnog kabla

Estonija se fokusira na kinesko plovilo u istrazi oštećenja podvodnog kabla

Istraga Estonije o oštećenom telekomunikacionom kablu u Baltičkom moru biće fokusirana na radnje jednog broda u kineskom vlasništvu, rekao je generalni tužilac te zemlje, nakon što je Finska okrivila brod za štetu na obližnjem gasovodu.

Rano 8. oktobra pokidani su gasovod i telekomunikacioni kabl koji povezuju Finsku i Estoniju ispod Baltičkog mora. Još jedan telekomunikacioni kabl, između Švedske i Estonije, takođe je oštećen te noći.

Finski istražitelji rekli su u utorak da su pronašli veliko sidro u blizini cevovoda, za koje veruju da je polomljeno dok je brod vukao sidro duž morskog dna.

Oni su kao glavnog osumnjičenog imenovali avio-prevoznika kontejnera NevNev Polar Bear koji je u vlasništvu Kine i pod zastavom Hong Konga.

Helsinki istražuje incident sa gasovodom, dok Talin istražuje incidente sa kablovima.

Portparol estonskog glavnog tužioca rekao je da se istraga o oštećenju kabla Estonija-Finska pomera na isti brod, uprkos tome što se kabl nalazi „nešto dalje“ od gasovoda.

„Cilj istrage je i dalje da se utvrdi da li je plovilo odgovorno za oštećenje telekomunikacionih kablova ili ne i da li je šteta nastala namerno ili slučajno“, dodao je on.

Rojters je izvestio da su dva broda, NevNev Polar Bear i Sevmorput pod ruskom zastavom, bila prisutna na sva tri mesta u vreme kada je nastala šteta, prema podacima MarineTraffic, pružaoca usluga za praćenje brodova i pomorske analitike.

„Nadam se da ćemo od Kine dobiti neophodnu podršku da uspostavimo konstruktivan kontakt sa posadom i vlasnicima broda“, rekao je u utorak estonski ministar spoljnih poslova Margus Cahkna.

Kina je u ponedeljak pozvala na „objektivnu, poštenu i profesionalnu” istragu o oštećenju gasovoda.

„Podrazumeva se da je kinesko plovilo bilo normalno u relevantnim vodama u vreme incidenta i nisu nađene nikakve abnormalnosti zbog loših uslova na moru u to vreme“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova novinarima.