Moguća genetska veza između autizma i sinestezije

Moguća genetska veza između autizma i sinestezije

Tim epidemiologa i neurologa sa Instituta Karolinska, Univerziteta Tilburg i Univerziteta u Geteborgu otkrio je moguću genetsku vezu između sinestezije i autizma. U svojoj studiji, objavljenoj u Zborniku Kraljevskog društva B: Biološke nauke, grupa je proučavala gene identičnih blizanaca kako bi saznala više o korenima sinestezije.

Sinestezija je senzorni fenomen u kome stimulacija jednog senzornog puta izaziva iskustvo odvojene čulne percepcije, kao što je pripisivanje boje zvuku. Prethodno istraživanje je sugerisalo da se ovo stanje javlja u porodicama, što nagoveštava genetski koren. Druga istraživanja su sugerisala da faktori životne sredine takođe mogu igrati ulogu, a dodatno zamagljivanje problema je prethodno istraživanje koje pokazuje da je ovo stanje češće kod osoba sa autizmom.

U ovom novom naporu, istraživački tim je istražio da li je fenomen uzrokovan genetikom, životnom sredinom ili možda čak kombinacijom oboje. U tom cilju sproveli su studiju koja uključuje identične autistične blizance.

Podaci za blizance došli su iz švedske studije o blizancima za decu i adolescente, koja je tokom mnogo godina bila uključena u prikupljanje podataka iz medicinskih testova i anketa. Istraživački tim je izolovao 658 parova identičnih blizanaca za upotrebu u svojoj studiji. Oni su takođe uključili grupe blizanaca istog i suprotnog pola bez autizma da služe kao kontrolne grupe. Istraživači su zatim dobili dozvolu da koriste podatke od blizanaca i postavili im još pitanja, na primer da li su doživeli sinesteziju. Da bi saznao više o mogućim genetskim korenima za sinesteziju, tim je pogledao zigozitet za sve subjekte koji su proučavani.

Istraživački tim je otkrio da je veća verovatnoća da će identični blizanci doživeti sinesteziju od bratskih blizanaca, što ukazuje na genetsku vezu. Ali oni su takođe otkrili moguću umešanost faktora životne sredine. Otkrili su, na primer, da je tipove sinestezije ponekad iskusio samo jedan identičan blizanac. Istraživači su takođe otkrili da blizanci sa više ponavljajućih ili ograničenih ponašanja i interesovanja imaju tendenciju da dožive sinesteziju – opet, što sugeriše genetsku vezu.

Na kraju, istraživački tim nije bio u stanju da utvrdi definitivne razloge za osnovni uzrok sinestezije i sugeriše da je potrebno više rada.