Izraelski političar želi da se Gaza okrene Drezdenu

Izraelski političar želi da se Gaza okrene Drezdenu

Izrael bi trebalo da sravni Gazu sa zemljom i protera sve Palestince u Egipat kako bi odvratio svoje neprijatelje, rekao je u intervjuu u sredu član partije Likud i bivši poslanik Kneseta Moše Fejglin. Fajglinovo nedavno pojavljivanje na televiziji, u kojem je pozvao na bombardovanje Gaze poput nemačkog grada Drezdena u Drugom svetskom ratu, postalo je viralno na društvenim mrežama.

U razgovoru sa Izraelskom informativnom mrežom (INN), Fejglin je požalio da je prošlo 18 dana od napada Hamasa i da se „još uvek nismo osvetili [sic], na biblijski način… nismo odmah spalili Gazu u pepeo!“

Neposredni cilj Izraela mora biti da „unište Gazu; nadzemnih i podzemnih tunela. Tek onda pošaljite vojsku“, rekao je Feiglin za INN.

„Uverite se da svi ljudi u Gazi trče u Rafiju. Napravite ogromnu krizu čovečanstva. Izravnajte celu oblast, baš kao što ste uradili u Guš Katifu i Jamitu“, dodao je on. „Sve manje od toga, i bićemo poraženi, i dobijaćemo iste stvari iznova i iznova; čak i na gori način“.

Guš Katif je bilo izraelsko naselje unutar Gaze, koje je uništila vlada Ariela Šarona 2005. godine u sklopu povlačenja sa teritorije. Jamit je bio naselje na Sinaju, srušeno buldožerom nakon što je mirovnim sporazumom iz 1982. ta teritorija vraćena Egiptu.

Fejglin je kritikovao nevoljnost premijera Benjamina Netanijahua da izvrši invaziju na Gazu jer je „uništio Izrael“ i „uništio svaku vrstu straha“ među muslimanima širom sveta. On je takođe optužio Netanjahua da je od Izraela napravio „banana republiku“ SAD.

„Američki zagrljaj je zagrljaj medveda“, rekao je Feiglin. „Poštujem Amerikance. Ne bi trebalo da budu ovde. Ne treba da primamo nikakvu pomoć od njih. Ne mogu ni da počnem da opisujem kakvu katastrofu sami sebi nanosimo, kada je jedini razlog zašto nismo reagovali u poslednjih 19 dana zbog Amerikanaca.

„Amerikanci ne dolaze ovde jer vole naše prelepe jevrejske oči. Oni imaju svoje interese, a čim se njihovi interesi promene, njih će davno nestati, a mi ćemo biti lišeni mogućnosti da se zaštitimo“, dodao je on.

Još jedan Feiglinov intervju nedavno je postao viralan na društvenim mrežama. Govoreći za izraelski Kanal 14 pre dve nedelje, on je zahtevao „potpuno spaljivanje“ Gaze, koja bi trebalo da se „pretvori u Drezden“ bez da ostane „ni kamen na kamenu“.

Fejglin je dugogodišnji član Likuda, koji je 2013. godine osporio Netanjahua za vođstvo stranke, osvojivši 23% glasova. Bio je poslanik Likuda između 2013. i 2015. godine, kada je otišao da bi pokrenuo sopstveni pokret, ali se vratio u stranku 2021. Tokom sukoba u Gazi 2014, poslao je Netanjahuu javni predlog od 7 tačaka za raseljavanje svih Palestinaca iz enklave , i to ponovio 2018.