Generalni sekretar UN odgovorio na kritike Izraela, kaže da nije opravdao akcije Hamasa

Generalni sekretar UN odgovorio na kritike Izraela, kaže da nije opravdao akcije Hamasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odbacio je u sredu optužbe Izraela da je opravdao napad palestinske militantne grupe Hamas u svom apelu Savetu bezbednosti UN.

Guteresovu izjavu tokom razgovora sa novinarima citira agencija Rojters, piše „Evropska istina”.

Generalni sekretar UN je rekao da je u govoru u Savetu bezbednosti „nedvosmisleno osudio“ napad Hamasa na Izrael, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, istakavši da „ništa ne može opravdati namerno ubijanje, ranjavanje i otmicu civila“.

„Šokiran sam iskrivljavanjem moje izjave… kao da opravdavam terorističke akte Hamasa. To nije istina. Bilo je obrnuto“, rekao je on novinarima, izbegavajući bilo kakvo spominjanje Izraela.

Dan ranije, stalni predstavnik Izraela u UN Gilad Erdan bio je ogorčen Gutereševom izjavom da se „napadi Hamasa nisu odigrali u vakuumu“, jer je „palestinski narod već 56 godina pod zagušljivom okupacijom“.

„Generalni sekretar UN, koji saoseća sa kampanjom masovnih ubistava dece, žena i staraca, nije dostojan da bude na čelu UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku“, rekao je tada Erdan.

Osim toga, izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen otkazao je sastanak sa generalnim sekretarom UN, a Izrael je odbio da izda vize predstavnicima Organizacije koji su išli u posetu zemlji sa humanitarnom misijom.