Majk Džonson dobija podršku Trampa za predsednika Predstavničkog doma

Majk Džonson dobija podršku Trampa za predsednika Predstavničkog doma

Uznemireni republikanci su se spremili da ponovo glasaju u sredu, nadajući se da će izabrati poslanika Majka Džonsona za predsednika Predstavničkog doma kako bi ujedinili svoju rascepkanu većinu i okončali nedelje haosa uzdizanjem malo poznatog konzervativca na jedno od najviših mesta u SAD. snaga.

Džonson iz Luizijane, nižerangirani član rukovodećeg tima Predstavničkog doma GOP-a, postaje četvrti republikanski kandidat u onome što je postalo gotovo apsurdni ciklus političkih sukoba od svrgavanja Kevina Makartija sa mesta džokeja GOP frakcija za vlast. Iako nije najbolji izbor stranke za čekić, duboko religiozni i ujednačeni Džonson ima malo neprijatelja i važnog podržavaoca GOP-a: Donalda Trampa.

„Mislim da će on biti fantastičan govornik“, rekao je Tramp u sredu u zgradi suda u Njujorku gde se bivšem predsedniku, koji je sada kandidat republikanaca za predsednika 2024. godine, sudi zbog optužbi za poslovnu prevaru.

Dok se Predstavnički dom sastao u podne, Džonsonu, koji je iza zatvorenih vrata osvojio većinu u GOP, i dalje su bili potrebni svi republikanci na javnoj prozivci da bi pobedio.

Tramp je rekao da nije čuo „jedan negativan komentar o njemu. Svi ga vole.”

Tri nedelje bez predsedavajućeg u Predstavničkom domu, republikanci troše svoj status većine – što je za neke izluđujuća sramota, za druge demokratija u akciji, ali uopšte ne kako se očekuje da će Predstavnički dom funkcionisati.

Članovi krajnje desnice odbili su da prihvate tradicionalnijeg govornika, a umereni konzervativci ne žele tvrdolinijaše. Dok Džonson nije imao protivnika tokom privatne prozivke kasno u utorak, dvadesetak republikanaca nije glasalo, što je više nego dovoljno da poništi njegovu nominaciju.

Ali preko noći su potvrde za Džonsona počele da pristižu, uključujući i neuspele kandidate za govornika – predstavnik Džim Džordan, tvrdoglavi predsednik Pravosudne komisije dao je svoju podršku, kao i lider većine Stiv Skaliz, kolega iz Luizijane koji je stajao iza Džonsona nakon što je dobio nominaciju .

„Mike! Mike! Majk!“ poslanici su skandirali na konferenciji za novinare nakon kasnonoćnog internog glasanja, okružujući Džonsona i pozirajući za selfije u znak podrške.

Uznemireni i iscrpljeni, republikanski poslanici očajnički pokušavaju da nastave dalje.

„Prilično tužan komentar o upravljanju trenutno“, rekao je predstavnik Stiv Vomak, R-Ark. „Možda ćemo u četvrtom ili petom ili šestom ili 10. pokušaju ovo ispraviti.

Poslanik Majk Džonson, R-La, govori nakon što je izabran za poslednjeg kandidata republikanaca za govornika Predstavničkog doma na sastanku republikanskog poslaničkog kluba na Kapitolu u Vašingtonu, utorak, 24. oktobra 2023. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Džonsonov uspon dolazi nakon burnog meseca, što je završeno vrtoglavom glavom u utorak kada je u roku od nekoliko sati jedan kandidat, poslanik Tom Emer, bič GOP, nominovan, a zatim se brzo povukao kada je postalo jasno da će on biti treći kandidat nije mogao da obezbedi dovoljnu podršku kolega iz GOP-a nakon što je Tramp odbacio njegovu nominaciju.

„On nije bio MAGA“, rekao je Tramp, misleći na slogan svoje kampanje „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Advokat specijalizovan za ustavna pitanja, Džonson je okupio republikance oko Trampovog pravnog napora da poništi rezultate izbora 2020.

Uzdizanje Džonsona na mesto govornika dalo bi Luizijancima dva visoka lidera GOP-a, stavljajući ga iznad Skaliza, koga su tvrdolinijaši odbili u sopstvenoj kandidaturi za govornika.

Duboko religiozan, Džonson je ljubazan i omiljen, sa vatrenim sistemom verovanja. Kolege su brzo počele da daju podršku.

Zastupnik Matt Gaetz, R-Fla., koji je predvodio malu grupu tvrdolinijaša da osmisli McCarthijevo svrgavanje početkom mjeseca, objavio je na društvenim mrežama da „Majk Džonson neće biti govornik kojeg Močvara želi, ali on je Govornik je potreban Americi.“

S obzirom da republikanci kontrolišu Predstavnički dom sa samo 221-212 u odnosu na demokrate, svaki kandidat GOP-a može sebi priuštiti samo nekoliko klevetnika da dobije čekić.

„Demokratija je ponekad neuredna, ali to je naš sistem“, rekao je Džonson nakon što je došao na drugo mesto iza Emera. „Vratićemo vaše poverenje u ono što radimo ovde.

Republikanci su mlatarali ceo mesec, nesposobni da obavljaju rutinske poslove dok se međusobno bore sa zastrašujućim izazovima koji su pred nama.

Savezna vlada rizikuje gašenje za nekoliko nedelja ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju do roka 17. novembra da bi službe i kancelarije nastavile da rade. Neposredno, predsednik Džo Bajden je zatražio od Kongresa da obezbedi pomoć od 105 milijardi dolara — da pomogne Izraelu i Ukrajini usred njihovih ratova i da ojača granicu SAD sa Meksikom. Programi savezne avijacije i poljoprivrede suočavaju se sa istekom bez preduzimanja mera.

Mnogi tvrdolinijaši su pružali otpor lideru koji je glasao za sporazum o budžetu koji je Mekarti sklopio sa Bajdenom ranije ove godine, kojim su postavljeni nivoi federalne potrošnje sa kojima se ekstremno desni republikanci ne slažu i koji sada žele da ponište. Oni teže oštrijim rezovima federalnih programa i usluga sa rokom za finansiranje sledećeg meseca.

Poslanik Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije rekla je da želi uveravanja da će kandidati nastaviti istragu o opozivu Bajdena i drugih najviših zvaničnika kabineta.

Tokom previranja, Dom sada vodi provremeni vrh, predstavnik Patrick McHenri, R-N.C., predsednik Komiteta za finansijske usluge koji nosi leptir mašnu. Njegov glavni posao je da izabere stalnog govornika.

Neki republikanci — i demokrate — bi jednostavno da daju Mehenriju više moći da nastavi sa rutinskim poslom upravljanja. Ali McHenri, prva osoba koja je bila na poziciji koja je stvorena nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, kao hitna mera, odbio je da podrži te namere.