Fico je po četvrti put imenovan za premijera

Fico je po četvrti put imenovan za premijera

Lider levice Robert Fico imenovan je u sredu za premijera Slovačke po četvrti put, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Predsednica Zuzana Caputova imenovala je Fica i njegov kabinet nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobedila na izborima 30. septembra i formirala koaliciju sa levim centrom HLAS-om i nacionalističkim strankama SNS.

Fico je dao ostavku na mesto premijera 2018. usred masovnih javnih protesta protiv korupcije nakon što je novinar ubijen.

Ovog puta je vodio žestoku kampanju za obećanje da će prekinuti zvaničnu vojnu pomoć Slovačke Ukrajini, učiniti spoljnu politiku nezavisnom od partnera iz EU i SAD i postati oštriji u zadržavanju migranata koji žele da dođu u zapadnu Evropu.

I Ukrajina i migracije mogu biti među temama na samitu EU u četvrtak i petak na kojem će Fico prisustvovati.

Fico se takođe izjasnio protiv političkog liberalizma, aktivnosti nevladinih organizacija i više prava za transrodne osobe.

On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje i mogao bi da sklopi saveze sa Orbanom tamo gde se njihovi interesi susreću.

Uznemirujući Brisel i Sjedinjene Države, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz EU ili NATO vojnog saveza predvođenog SAD.