Izglasan amandman o funkcionerskoj kampanji, članica DS pozvala da se razmotre zahtevi o spornim odredbama medijskih zakona

Izglasan amandman o funkcionerskoj kampanji, članica DS pozvala da se razmotre zahtevi o spornim odredbama medijskih zakona

Na Odboru za kulturu i informisanje izglasan je amandman, po preporukama ODIHR-a, da sada 30 dana mediji ne mogu da izveštavaju o funkcionerima (koji su kandidati za državne funkcije) kada otvaraju neke infrastrukturne projekte – dakle, amandman se tiče zabrane funkcionerske kampanje u tom periodu. Članica Odbora Tatjana Manojlović (DS) navela je da bi celishodno bilo razmotriti i zahteve o izbacivanju spornih odredbi koje vraćaju državu u vlasništvo nad medijima, a koje su, podsetimo, suprotne onom što piše u Medijskoj strategiji.

Na odboru je, ipak, usvojen samo amandman, sa osam „za“ i troje koji nisu glasali, od 11 prisutnih.

U članu 62 Zakona o elektronskim medijima, stav 7 – menja se broj dana sa 10 na 30 – što podrazumeva da 30 dana pre dana određenog za glasanje, mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima kojima se otvaraju infrastrukturni projekti ili počinje rad na infrastrukturnim projektima – ako na tim skupovima učestvuju javni funkioneri koji su kandidati za predsednike Republike, za narodne poslanike, poslanike u pokrajinskoj skupštini, za odbornike u lokalnim samoupravama… Radi se o tome da se zakonu menja reč „10 dana“ na 30, zbog preporuke ODIHR-a u vezi unapređenja izbornog procesa, rekao je zamenik predsednika Odbora Nebojša Bakarec, koji predsedava.

Predstavnica DS Tatjana Manojlović je izjavila da je predlog amandmana u redu, a da bi celishodno bi bilo razmotriti i zahteve koji su se pojavili u javnosti, a  koje je pokrenula Koalicija za slobodu medija i CRTA da se hitno obrišu članovi da se državnim preduzećima, poput Telekoma, i po zakonu dozvoli da budu vlasnici medija. „Insistira se da se poštuje Medijska strategija, koju je Vlada usvojila, vrlo je važno da se usvoje amandmani koje je opozicija predložila u članovima 39 i 41 i to je suštinski važno“, rekla je Manojlovićeva. Niko me ne može ubediti da nije moglo da se pronađe vreme da se priča sa predstavnicima Radne grupe, navela je ona, dodajući da to nije u redu i da je neodgovorno, podsećajući da je do promena određenih odredbi došlo bez njih, u poslednje dve nedelje. Poštujte svoju Medijsku strategiju na koju je stavila potpis premijerka, sa ovim zakonima se vraćamo na početak tranzicionog perioda, hajde da gledamo u budućnost, dodala je.

Bakarec je rekao da i u EU države iz vlasništva u medijima „nisu izašle“. „U Švedskoj je država vlasnik 51 odsto jednog teleoperatera, u Belgiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i još šest zemalja. Tu nema mesta nikakvoj kritici“, rekao je zamenik predsednika Odbora Bakarec.

Tamara Milenković Kerković iz Dveri je rekla da su oni insistirali na ovim preporukama ODIHR-a i da će ovo svima koristiti.

Nataša Jovanović (SNS) smatra da se treba fokusirati na predloženi amandman i veruje da će biti sastavni deo zakona.

Nataša Tasić Knežević iz SNS je rekla i da „smo se više bavili kulturom u toku ovih godinu dana i šta je u kulturi urađeno ovih godinu dana, možda bi nam mediji bili bolji“. Ovaj amandman (o funkcionerskoj kampanji) je dobar i treba ga prihvatiti, smatra ona.

Ali predstavnica socijalista nije tog mišljenja.

Dunja Simonović Bratić (SPS) rekla je, govoreći o amandmanu o funkcionerskoj kampanji, da je to „takav ustupak“ opoziciji (kako je rekla prozapadnoj i prodržavnoj). Kako da vodite izbornu kampanju a da isključite sve one koji su na funkcijama, upitala je i rekla da joj je jako žao ovo što se ovo dešava i da je „to katastrofa“. I da dođete na vlast, prvi biste ga prvi izbrisali, rekla je obraćajući se opoziciji. Dodala je da misli da im ipak i to neće pomoći. „Isključite se 30 dana uoči izbori, gde to postoji“, upitala je. „Šta još treba da se uradi da biste vi slatkice došli na vlast“, rekla je, obraćajući se članici DS. Rekla je da danas vidi koaliciju Dveri i DS i da su koalicija „riđeg“. Ljudi znaju šta ste, to što držite neke medije, ne znači da imate snagu, ali vama treba sva pomoć i iz kosmosa, rekla je Simonović Bratić.

Bakarec je navela da bi skoro sve što je članica SPS rekla – da bi on mogao da potpiše, a da će 17. decembra pobediti i „sa jednom rukom vezanom na leđima i sa jednom nogom“. Sve želje ćemo da im ispunimo i cenzus smo im spustili na tri posto, da budu srećni, da srećni izgube, dodao je. „Od ‘tice mleko ćemo da vam damo, samo da vi izgubite i da budete srećni kad izgubite“, rekao je Bakarec.

Tatjana Manojlović je rekla Dunji Simonović Bratić da se ne radi o tome da se zabrani kampanja već funkcionerska kampanja.

Tamara Milenković Kerković iz Dveri kaže da ovakve odredbe postoje svuda u svetu, ali da je ona ovde očigledno izazvala uznemirenje strankama u vlasti. Ocenila je da je pominjanje Dveri u kontekstu „Đilasovih ljudi“, što ovih dana ponavljaju predstavnici vlasti – da je lepljenje etiketa i manipulacija. Vaša stranka je trabant svih vlasti koje su dovele do ekonomskog i nacionalnog sloma ove države, rekla je, obraćajući se Dunji Simonović Bratić (SNS).

Podsetimo, pred poslanicima su sporni medijski zakoni u koje su prethodno, bez znanja Radne grupe, ubačeni stavovi koji kablovske operatore stavljaju u podređeni položaj u odnosu na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i koji vraćaju državu u vlasništvo medija. Nakon reakcije novinarskih udruženja i OEBS-a, članovi koji se odnose na operatore su izbačeni, dok je onaj o povratku države u medije ostao. Time bi Telekom Srbija zvanično – dakle i po zakonu – mogao da bude vlasnik medija.