Odlaže se popis stanovništva u Crnoj Gori, a to će debelo da košta građane

Odlaže se popis stanovništva u Crnoj Gori, a to će debelo da košta građane

Odlaganje popisa stanovništva u Crnoj Gori za mesec dana povećaće ukupne troškove tog procesa za 20 odsto, što iznosi oko 600.000 do 700.000 evra, saznaju nezvanično „Vijesti“ u Upravi za statistiku (Monstat).

Kako se navodi, zbog odlaganja će morati da se produže ugovori s angažovanim ljudima u ovom procesu, kao i ugovori o zakupu određenih prostorija.

„Zbog otežanih uslova rada u severnim opštinama, zbog vremenskih prilika, opštinske popisne komisije moraće popisivačima da omoguće obilazak i najudaljenijih planinskih sela koja mogu biti pod snegom“, rekao je izvor „Vijesti“.

Izvor ističe da odlaganje popisa odlaže i objavu rezultata jer će popisne liste Monstat dobiti pred novogodišnje praznike, tako da bi prvi rezultati mogli da budu objavljeni tek krajem februara. Raniji plan je bio da se rezultati objave pre Nove godine.

Sada bi sve aktivnosti, uključujući čuvanje popisnih listića, unos podataka, formalno trajale i tokom praznika, što bi povećalo dnevnice angažovanim ljudima, ali i same troškove čuvanja popisnih listića u za to predviđenim prostorijama, istakao je izvor.

Izvor je upozorio da, ako bi koji slučajem popis bio odložen i u decembru, trošak bio još veći jer bi se popisni listići morali ponovo štampati, jer je na njima oznaka za ovu godinu (2023).

Omogućavanje učešća opozicionih partija u popisnim komisijama bilo je, uz odlaganje popisa, jedan od glavnih zahteva DPS-a.

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće odložen za mesec dana, shodno dogovoru nove parlamentarne većine, saopšteno je portalu RTCG iz partija vlasti.

Odlaganje popisa tražila je opozicija i deo manjinskih saveta, a mandatar Spajić saopštio je u utorak da je bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Da nema uslova za popis tvrdili su predsednici opština Bijelo Polje, Cetinje, Bar i Šavnik, a najavu odlaganja pozdravili su i iz Opštine Petinjica.

Popis stanovništva je, prema Uredbi aktuelne vlade u tehničkom mandatu, bio planiran u periodu od 1. do 15. novembra.

Bojkot popisa stanovništva otpočela je od utorka zvanično Demokratska partija socijalista bivšeg lidera Mila Đukanovića, a priključili su joj se Socijaldemokrate i manjinska veća Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.