Ruske vazdušno-desantne trupe uništile oklopna vozila američke proizvodnje

Ruske vazdušno-desantne trupe uništile oklopna vozila američke proizvodnje

Video-snimak koji je predstavljen u utorak, a koji je očigledno kreirala 100. izviđačka brigada, pokazuje efikasnu upotrebu protivtenkovskih projektila protiv borbenih vozila pešadije američke proizvodnje Strajker kojima je upravljala Ukrajina na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Video prikazuje uništavanje dva oklopna vozila u blizini grada Orehova koji kontroliše Kijev. Protivtenkovske rakete su navodno pogodile oba, iako snimak prikazuje samo drugi napad. Izgleda da je projektil izazvao detonaciju municije koju je nosio Strajker, što je vidljivo iz posledica.

Prema opisu snimka, efektivan udar izvela je 7. gardijska brdsko-jurišna divizija, koja je lansirala rakete na ukrajinske ciljeve. Sa svoje strane, izviđačka brigada je obezbedila „objektivnu kontrolu“ kako bi potvrdila neutralizaciju neprijatelja, verovatno nakon razmene obaveštajnih podataka o meti.

100., nazvana „Specnaz vojske Osmana“, prvobitno je stvorena 2009. godine kao eksperimentalna jedinica koja kombinuje vazdušno-desantne i izviđačke sposobnosti. Danas je funkcionalno blizu jedinicama za specijalne operacije ruske vojne obaveštajne službe, Glavnoj obaveštajnoj upravi (GRU).

Kijev se trenutno bori sa izazovima obezbeđivanja tekuće vojne pomoći zapadnih donatora. Ove prepreke su dodatno pojačane političkim preokretima u Predstavničkom domu SAD, nadmetanjem za pomoć sa Izraelom, koji je u velikoj meri uključen u borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas, i nedostatkom jasnih uspeha na bojnom polju.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svoje trupe da napreduju „najmanje 500 metara“ dnevno kako bi poboljšali situaciju na liniji fronta.