Mikrogravitacija može trajno mutirati bakterije

Mikrogravitacija može trajno mutirati bakterije

Određene vrste bakterija mogu mutirati da bi se brže razmnožavale kada su izložene mikrogravitaciji, a to nije sjajna vest za naše snove svemirskih turista, budući da mi ljudi vrvimo bakterijama.

Nije jasno zašto ove bakterije tako pozitivno reaguju na mikrogravitaciju, ali istraživači smišljaju načine da zaštite astronaute u svemiru, kao i da ublaže štetu ako se kolonija modifikovana u svemir ikada vrati na Zemlju.

U studiji objavljenoj 2017. godine, istraživači sa Univerziteta u Hjustonu pratili su ćelije Escherichia coli kroz 1.000 generacija rasta u simuliranim uslovima mikrogravitacije, otkrivši da se širi znatno brže od kontrolnog uzorka nepromenjenih bakterija.

Ćelije E. coli su usput pokupile najmanje 16 različitih genetskih mutacija, mada nije jasno kako ove mutacije utiču na stopu rasta, bilo pojedinačno ili kao grupa.

„Ova studija je šireg obima od prethodnih po dva aspekta“, rekao je tada jedan iz tima, Jason Rosenzveig.

„Gleda na mnogo dužu putanju i takođe ispituje ceo genom, a ne specifične podskupove gena.“

Prilagođene ćelije su porasle oko tri puta više kolonija od nemodifikovane E. coli, pokazali su testovi.

Čak i kada su napunjene bakterije uklonjene iz uslova mikrogravitacije do 30 generacija pre testiranja, 72 procenta prednosti rasta je zadržano, što pokazuje da bi neke promene izazvane putovanjem u svemir mogle biti trajne.

„Mi, u stvari, vidimo prave genomske promene – trajne promene“, rekao je za Nev Scientist jedan od istraživača, Džordž Foks sa Univerziteta u Hjustonu. „Sledeće moramo da shvatimo šta tačno te promene rade.

Iako prethodne studije nisu otišle do ovog nivoa ili su trajale ovoliko dugo, naučnici su već videli znake da se bakterije mogu lakše razmnožavati u svemiru.

Ranije se pokazalo da određeni sojevi rastu 60 procenata brže u mikrogravitaciji, tako da izgleda da postoji nešto u tom bestežinskom okruženju što ovi mikroorganizmi zaista vole.

Čak i sada, astronauti na ISS-u moraju da se nose sa debelim biofilmovima bakterija na svojoj opremi koji rastu brže od normalnog, što zvuči kao početak neke vrste svemirskog horor filma.

Buduća istraživanja mogu nam pomoći da shvatimo koje vrste buba bi mogle da se voze na našim svemirskim brodovima i kako bi mogle da rastu i da se prilagode.

Ako se bilo koja modifikovana bakterija vrati na Zemlju – možda na brodu sa turistima – takođe moramo da znamo sa čime imamo posla.

U ovom slučaju, tim je izvestio da je mutirana bakterija ubijena jednako brzo kao i normalna E. coli kada se leči antibioticima, tako da je dobra vest da je invazija napunjenih bakterija trenutno na čekanju.