Električna stimulacija mozga može poboljšati pamćenje kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću

Električna stimulacija mozga može poboljšati pamćenje kod pacijenata s Alchajmerovom bolešću

Nova istraživanja ukazuju na to da gubitak pamćenja povezan s Alchajmerovom bolešću i drugim oblicima demencije može biti izlečiv bez upotrebe lekova, uz pomoć nehirurške električne stimulacije mozga. Tehnika nazvana „temporalna interferencija“ koristi električna polja više frekvencija kako bi stimulišala neurone u hipokampusu, delu mozga odgovornom za formiranje i čuvanje sećanja. Ova metoda je neinvazivna i bezbolna, otvarajući nove mogućnosti za lečenje bolesti mozga kao što je Alchajmerova bolest.

Ispitivanja su prvo sprovedena na zdravim mladim odraslim osobama, gde je utvrđeno da tehnika poboljšava pamćenje. Sada su istraživači započeli ispitivanja na ljudima s ranim simptomima Alchajmerove bolesti. Tehnika temporalne interferencije šalje električna polja različitih frekvencija u mozak, ciljajući određene regione, a niskofrekventna struja se koristi za poboljšanje koordinacije neurona u hipokampusu koji su odgovorni za stvaranje sećanja.

Ovaj pristup otvara nove mogućnosti za lečenje bolesti mozga bez potrebe za hirurškim zahvatima, što je trenutno rizična procedura. Istraživači nadaju se da će dalja ispitivanja pokazati uspešnost ove tehnike u lečenju Alchajmerove bolesti i sličnih stanja.