Mreža nije ništa bolja od šavova za popravku hijatalne kile

Mreža nije ništa bolja od šavova za popravku hijatalne kile

Istraživači predvođeni Institutom Karolinska, Stokholm, Švedska, sproveli su dugoročnu studiju u vezi sa upotrebom mrežastog ojačanja u sanaciji hijatalne kile kod pacijenata sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB).

U radu pod naslovom „Popravka hijatalne kile pomoću mreže bez zatezanja ili samo šavova na hrustancu u operaciji protiv refluksa — 13-godišnje praćenje randomizovanog kliničkog ispitivanja“, objavljenom u JAMA Hirurgija, tim detaljno opisuje svoju procenu da nema značajnih razlika između mrežnog ojačanja i samih cruralnih šavova u smanjenju recidiva hiatalne kile kod pacijenata sa GERB-om.

Studijska kohorta je uključivala 103 pacijenta sa hroničnim GERB-om nasumično raspoređenih u dve grupe, jednu sa mrežastim ojačanjem i jednu sa samo krunskim šavovima. Podaci za analizu su dobijeni nakon više od 10 godina praćenja, sa srednjim vremenom praćenja od 13 godina.

Dvostruko slepo, randomizovano kliničko ispitivanje sprovedeno je u bolnici Ersta u Stokholmu, u Švedskoj, od januara 2006. do decembra 2010. Pacijenti sa GERB-om i hijatalnom hernijom dužim od 2 cm bili su uključeni i randomizirani u dve grupe.

Tehnike popravke hijatalne kile uključivale su samo koruralne šavove ili ojačanje bez zatezanja neupijajućom politetrafluoroetilenskom mrežom. Primarni ishodi su tražili radiološki verifikovani recidiv hiatalne kile nakon više od 10 godina, a sekundarni ishodi uključivali su rezultate disfagije, kvalitet života vezan za zdravlje, potrošnju inhibitora protonske pumpe i stope ponovne operacije.

Radiološki verifikovane stope recidiva hijatalne kile bile su 38% za grupu sa mrežicom i 31% za grupu sa šavom, razlika koja nije statistički značajna. Dve grupe se nisu značajno razlikovale u kvalitetu života, simptomima refluksa i potrošnji inhibitora protonske pumpe.

Rezultati disfagije za čvrstu hranu ostali su značajno viši u grupi sa mrežicom 13 godina postoperativno, što autori sugerišu da može ukazivati na vremenski zavisan povećan rizik od mehaničkih komplikacija povezanih sa mrežnim ojačanjem.

Ističući dugoročne rezultate tehnika popravke hijatalne kile kod pacijenata sa GERB-om, studija sugeriše da se zatvaranje politetrafluoroetilenskom mrežicom bez napetosti ne preporučuje kao rutinska praksa u laparoskopskoj sanaciji hijatalne kile za GERB.