Naučnici koriste krioprezervaciju za spas ugroženih australijskih biljaka

Naučnici koriste krioprezervaciju za spas ugroženih australijskih biljaka

Naučnici sa Univerziteta Kvinslend primenjuju specifičnu tehniku krioprezervacije kako bi spasili ugrožene australijske biljke koje pripadaju porodici Mirtaceae od opasnosti koju predstavlja invazivna gljiva, rđa mirte. Rđa mirte, gljiva koja utiče na ovu biljnu porodicu, postavlja ozbiljan pritisak na stotine različitih vrsta Mirtaceae, od kojih su neke sada ugrožene i suočavaju se sa realnom opasnošću od izumiranja.

Ova gljiva ometa sposobnost razmnožavanja najugroženijih vrsta u porodici Mirtaceae, a mnoge od njih više ne proizvode seme u divljini. Takođe, seme ovih vrsta ne može se sačuvati u banci semena jer ne preživljava standardne procese sušenja ili zamrzavanja.

Da bi se sačuvali ovi ranjivi delovi australijske flore, naučnici koriste krioprezervaciju. Ovaj proces podrazumeva uzimanje malih uzoraka biljaka i tretiranje tih uzoraka posebnim konzervirajućim sredstvima pre nego što ih urone u tečni azot. U ovom stanju, tkivo biljaka može da bude bezbedno sačuvano na neodređeno vreme. Nakon toga, uzorci se mogu oživeti i koristiti za uzgoj novih biljaka koje se kasnije mogu reintrodukovati u prirodno okruženje.

Naučnici sprovode ovu tehniku na najugroženijim vrstama Mirtaceae, one koje su posebno osetljive na dejstvo rđe mirte i koje su pod najvećim rizikom od izumiranja u bliskoj budućnosti. Ovaj proces nije jednostavan i zahteva detaljno proučavanje svake vrste kako bi se razvio optimalan protokol za krioprezervaciju.

Dr. Kris O’Brien iz Univerziteta Kvinslend koristio je sličnu tehniku za razvoj protokola krioprezervacije za avokado. Razvijanje ovih protokola za svaku vrstu uključuje optimizaciju svakog koraka procesa kako bi se osiguralo preživljavanje biljnih uzoraka. To uključuje sistem kulture tkiva koji obezbeđuje hranljive materije i odgovarajuće uslove za opstanak biljaka.

Uprkos složenosti ovog procesa, naučnici su strastveni u svom radu na konzervaciji i očuvanju ugroženih biljnih vrsta. Svaka vrsta zahteva poseban pristup, jer čak i unutar iste vrste, različite jedinke mogu zahtevati različite tretmane. Njihov rad na krioprezervaciji omogućava očuvanje jedinstvenog australijskog biodiverziteta i životnih sredina koje su dom za mnoge od ovih biljaka.