Desetine američkih država tuže Metu zbog nanošenja štete deci

Desetine američkih država tuže Metu zbog nanošenja štete deci

Desetine američkih saveznih država u utorak su podnele tužbu optužujući vlasnika Fejsbuka i Instagrama Metu da profitira „od dečjeg bola“, da ošteti njihovo mentalno zdravlje i obmane javnost u vezi sa bezbednošću svojih platformi.

„Nastojeći da maksimizira svoju finansijsku dobit, Meta je u više navrata obmanjivala javnost o značajnim opasnostima svojih platformi društvenih medija“, navodi se u tužbi podnetoj na federalnom sudu u Kaliforniji.

Ukupno više od 40 država tuži Metu, iako su neke odlučile da podnesu tužbu lokalnim sudovima umesto da se pridruže saveznom slučaju.

Meta je iskoristila mlade korisnike kreiranjem poslovnog modela dizajniranog da maksimizira vreme koje provode na platformi uprkos šteti po njihovo zdravlje, tvrdi se u pravnom podnesku.

„Deca i tinejdžeri pate od rekordnog nivoa lošeg mentalnog zdravlja, a za to su krive kompanije društvenih medija kao što je Meta“, rekla je njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms u izjavi kojom je najavila tužbu.

„Meta je profitirala od dečjeg bola namerno dizajnirajući svoje platforme sa manipulativnim karakteristikama koje čine decu zavisnima od njihovih platformi, istovremeno snižavajući njihovo samopoštovanje.

U tužbi se dalje optužuje Meta da obmanjuje javnost o bezbednosti svojih platformi, uključujući ponudu virtuelne stvarnosti Horizon Vorld koja je deo vizije tehnološkog titana o metaverzumu.

U tužbi se od saveznog suda traži da naredi Metu da prestane sa manipulativnim taktikama i plati velike finansijske kazne zajedno sa restitucijom, kaže Džejms.

„Kompanije društvenih medija, uključujući Metu, doprinele su nacionalnoj krizi mentalnog zdravlja mladih i moraju se smatrati odgovornim“, rekao je Džejms.

Meta je rekao da je „razočaran“ odelom.

„Delimo posvećenost državnog tužioca da tinejdžerima pruži bezbedna, pozitivna iskustva na mreži i već smo uveli više od 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama“, rekao je portparol.

„Razočarani smo što su umesto produktivnog rada sa kompanijama širom industrije na stvaranju jasnih standarda prilagođenih uzrastu za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste, državni advokati izabrali ovaj put.“